„Adhatod ajándékba, de meglepheted vele saját magadat is – a csokit mindenki szereti, ez az az édesség, amivel képtelenség mellélőni. Ha már unod a boltit, vagy egyszerűen valami különlegességre vágynál, készítsd el magad ínycsiklandozó házi csokoládédat!
HOZZÁVALÓK
Az interneten sokféle recept kering, mi most egy egyszerű verziót mutatunk neked, amihez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged: 100 gramm kakaópor, 120 milliliter kókuszzsír, 4 evőkanál méz és fél evőkanál vaníliakivonat. Amennyiben vegán verziót szeretnél, méz helyett használhatsz 4 evőkanál agávészirupot is.
ELKÉSZÍTÉS
Alacsony lángon, egy kis edényben olvaszd fel a kókuszzsírt. Mivel alacsony az olvadáspontja, néhány másodperc alatt meg is leszel vele.
Tipp: Ha lehetőséged van rá, inkább rozsdamentes acél edényeket használj! Ez nagyban meg fogja könnyíteni később a mosogatást.
A mézet öntsd egy edénybe, add hozzá a vaníliakivonatot, és egy kanállal vagy habverővel jól keverd össze a kettőt. Ha megvagy, a mézesvaníliás mixet folyamatos kevergetés közben öntsd hozzá a gázon lévő, megolvasztott és alacsony hőn melegen tartott kókuszzsírhoz.
Tipp: Csak a fantáziád szab határt, hogy milyen fűszerrel dobod fel a csoki ízét. Egy kis pikáns kardamom vagy szegfűszeg? Citrushéjreszelék? Mandulaaroma és apróra tört mandula? Liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsdarabok? Mihez van kedved?
Kezdd a kakaóport szépen, egyenletesen beleszitálni a keverékbe, miközben egy habverővel jól eldolgozod. Ha megvagy, vedd le a tűzről a csokoládét, és keverd tovább, amíg be nem sűrűsödik. Akkor lesz kész, amikor a színe egyenletesen sötétnek látszik és a felülete kissé fényes. Hagyd kihűlni.
Az edényből öntsd ki a csokit egy sima sütőpapírra vagy valamilyen szilikon sütiformába. Ha a sütőpapírt választod, egy spatula segítségével egyengesd szét úgy, hogy nagyjából másfél centi vastag csokiszeletet kapj. A kész csokit tedd egy órára a hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon.
Tipp: A kész csokit tárolhatod a hűtőben is, vagy valamilyen praktikus sütis dobozban. Ha szobahőmérsékleten tartod, és kezd megolvadni, újra hűtsd le!”
Címlap fotó: Getty Images
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.