„Fotók
A végéhez közeledik Gyugyon a homoktövisszüret. Több mint két hektáron takarítják be a növényt, amelyből velő készül, de fagyasztva az európai piacokon is értékesítik. Többet nem adnak kilójáért, mint tavaly, de legalább a 2022-es árra számíthatnak a termelők.
Már fél hétkor csaknem húsz idénymunkás fogott metszőollót és húzott védőkesztyűt a gyugyi homoktövis-ültetvényen. – Megtanultuk, hogy csakis kesztyűben lehet szedni, mert nagyon szúrós – mondta el az egyik dolgozó, aki már évek óta jár szüretelni.
Szabó Barnabás viszont először érkezett dolgozni. – Nagyon oda kell figyelni, nehogy egy-egy bokron fennakadjunk – mondta mosolyogva a fiatal. Megjegyezte: kifejezetten kedveli a homoktövis savanykás ízét, nyáron egy fagylaltozóban kóstolt ilyen ízű jeges finomságot.
Egy hete naponta húsz idénymunkás dolgozik a homoktövis-ültetvényen. – A tikkasztó melegben korán kezdtünk és nagyjából három óráig bírjuk – mondta el Fekete István, az ültetvény tulajdonosa. – A csapadékos időjárást követően nagyra nőttek a bokrok, szedéskor a napégett bogyókat ki kell válogatni. Mivel ökológiai minősítésű az ültetvény, semmilyen növényvédő szert nem használunk. A homoktövis Ázsiából származik, a növénynek nagy a fényigénye, de jól tűri a hideget, és szinte bármilyen talajon megél.
A kalodákba rakott termést kamionnal Győrbe szállítják. – Az ágas bogyók a rázóasztalra kerülnek, majd következik a többszöri tisztítás és mínusz 18 fokon tárolják be – ismertette a feldolgozás folyamatait Fekete István. – A préselésnél meleg vizes fürdőben kiengednek a bogyók, majd pasztörizálva kerülnek dobozba, üvegekbe.
Hozzátette: a homoktövisüket nyugat-európai piacokon értékesítik, tíz százalékából 100 százalékos velőt készítenek. A felvásárlási ár előreláthatólag idén sem változik vélhetően a megmaradt készletek miatt, most 1,8–2 euró körül veszik kilóját.
Másra kell a pénz
A homoktövisnek magas C-vitamin-tartalma miatt immunerősítő hatása van és az antioxidánsok, nyomelemek miatt a betegségekből való gyógyulást is segítik – mondta el Fekete István. Megjegyezte: a homoktövis jótékony hatását egyre többen ismerik, de a jelenlegi helyzetben sajnos kevesebbet költenek rá, mert inkább az alapélelmiszereket vásárolják meg az emberek, mondta.”
Fotó: TIBOR KOVACS
Eredeti írás: GÓZ LILLA