„Veszélyezteti az élelmiszertermelést a szárazság Itáliában. Harmadik éve sújtja olyan tartós aszály Olaszországot, ami drámai hatással van a mezőgazdaság működésére. Veneto északi részén már nem esik olyan gyakran, ez megváltoztatja a megszokott tenyészidőszakot.
Andrea Crestani, venetói vízügyi szakember erősnek és gyorsnak nevezi az éghajlat változását. Az infrastruktúra fejlesztésével ezt lehetne enyhíteni, de rendkívüli intézkedések szükségesek.
Közép-Umbriában a Trasimeno-tó szintje egy méterrel az átlag alá esett. Ez az elmúlt 50 év negatív rekordja, az öntözéshez nem elegendő a víz.
Sandro Costantini, umbriai hidrogeológos mondja, hogy ősszel áradás volt, aztán aszály érkezett. Ha nem lesz több csapadék, a nyári időszakra nem lesz utánpótlás a vizekben, így kritikus problémák lesznek.
Szicíliában ötödik hónapja tart az aszály. A termelők támogatását lehetővé tenné, ha természeti katasztrófának nyilvánítanák a szárazságot a hatóságok.
A mediterrán éghajlat jellemzője, hogy télen csapadékos, az év többi részén napos az időjárás. Ez az egyensúly borult fel néhány éve, és kétséges, hogy visszaáll-e.”
Címlap fotó: © Emilio Morenatti/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.