„Visszanyal
Nagyon drága lett a fagyi, egy gombócért a legtöbb helyen elkérnek ötszáz forintot. Sokan kénytelenek lemondani erről a finomságról, mert megfizethetetlennek tartják. A cukrászdák szerint elkerülhetetlen volt az áremelés, mert minden alapanyag a tavalyihoz képest lényegesen többe kerül.
Az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány egyaránt megnehezíti a fagylaltozók működését nemcsak idehaza, hanem az Európai Unióban is.
Azért drága a fagyi, mert az alapanyagok ára is emelkedett
Tavaly egy gombóc fagylalt átlagban 400-450 forintba került, míg idén a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke előrejelezte, hogy az energia- és alapanyagárak drágulása miatt 10-15 százalékos áremelkedés várható a szezonban. Nagyjából 440-520 forint között lehet egy gombóc ára az idén, de sok helyen ennél is többet kérnek érte, találkoztunk 600 forintos gombóccal is. Sőt, hallani arról is, hogy a Balaton környéki városokban, kiemelt forgalmú turistaközpontokban még ennél is többet kérnek érte.
Fagyi helyett az olcsóbb jégkrém fogy
– Nagyon szeretem a fagyit, pedig nem vagyok már gyerek – mondta Horváth Péterné, szekszárdi olvasónk. – Sőt, az egész családom így van vele. Nagyon szomorúan tapasztaltam, hogy egy gombócért Szekszárdon elkérnek 500, néhol 560 forintot. Két gyermekünk van a férjemmel, ha mindenki csak két-két gombócot kap, az nyolcszor ötszáz forint, vagyis négyezer, amit ki kell fizetnem pár perces élvezetért. Én úgy döntöttem, inkább dobozos jégkrémet veszek, a legjobb minőségű is olcsóbb, négyezer forintnál. Persze, nem mondunk le a fagyiról sem teljesen, csak kevesebbet költünk rá, mint eddig.
Sokan szóvá teszik a fagyi drágulását
Az általunk megkérdezett cukrászdák és fagylaltozók nem szívesen nyilatkoztak arról, miért kellett árat emelniük. Mint mondták, így is sokan szóvá teszik a drágulást. Pedig az alapanyagok, vaj, csokoládé, a rezsiköltségek, az energia drágulásának emelkedését nem is tudják minden esetben érvényesíteni az áraikban, még így sem. A legtöbben számolnak azzal, hogy a nyár folyamán a kereslet várhatóan visszaesik majd. Mindez a profit és a jövedelmezőség rovására mehet, ráadásul veszélyeztetheti is a vállalkozások működését, amelyek a munkaerőhiány kockázatával is szembesülnek.
Korábban egy euró volt egy gombóc
Egy korábbi felmérésben a fagylalt árát vetették össze néhány európai városban. A legdrágább a koppenhágai fagylalt volt 3,8 euróval. Berlinben és Bécsben átlagosan 1,4 és 1,5 euró körül mozgott egy gombóc fagyi ára. Magyarországon 320 forint volt egy gombóc, mely az akkori árfolyamon nagyjából egy eurót ért. Ezzel az árral európai viszonylatban olcsónak számított a magyar fagylalt.
Magyarországon idén 10-15 százalék körüli emelést várnak, de Európában is drágulhat, mivel az alapanyagárak az Európai Unióban is jelentősen emelkedtek egy év alatt.
Kell a boldogsághormon az embereknek
– Van egy mondás, miszerint a cukorkakereskedők válságban is jól élnek, mert kell a boldogsághormon az embereknek. Bár a törzsvendégeink visszajárnak, már nem naponta, csak hetente egyszer, és akkor sem három gombóc fagylaltot vesznek, csak egyet vagy kettőt. Szeretnénk számukra valami kedvezményt adni, erről még ötletelünk – mondta egy vidéki cukrászda vezetője. Számítok forgalomcsökkenésre, de bízom benne, hogy cukrászdánk sikeresen veszi a nehézségeket is – fogalmazott a tulajdonos.”
Fotó: illusztráció – teol.hu
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA