„Az élő ponty kilója 2090 forint, ugyanennyiért adják az amurt az egyik kaposvári üzletben, a busa és a kárász kilója egy ezressel olcsóbb: a vásárlók biztosra mennek és időben betáraznak az ünnepi menü alapanyagaiból. Bár még mindig karácsonykor fogyasztjuk el az éves halmennyiség jelentős részét, —leginkább a halászlé formályában— van ok a bizakodásra. A friss adatok szerint a magyar halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilóról 6,7 kilóra nőtt az elmúlt években.
– Szeretjük a halat, karácsonykor a halászléfőzés az én feladatom – mondta hétfőn a balatonfenyvesi Kránicz István. – Balatoni pontyból készül az ünnepi menü, az alapléhez keszeget és kárászt is használok. Nagyjából 5-6 litert főzök, fiatal korom óta szeretem készíteni, de így is legalább 3-4 órát át tart a munka. Jó érzés ha a család megdicséri a halászlét.
A kaposvári Bogdán Krisztina azt mondta: karácsonykor szinte csak halat esznek. A halászlé és a rántott pontypatkón kívül a harcsát fokhagymás tejbe áztatja, mely után paprikás lisztbe forgatja, úgy süti ki. – Nagyon szeretjük a halat, havonta eszünk ebből készült ételt, de azért ennél gyakrabban is lehetne fogyasztani – jegyezte meg.
A hal nem csak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Alapvetően a hagyományos recepteket használom, ám szívesen kipróbálom olykor a különleges megoldásokat is.
– Beindult a karácsonyi forgatag, továbbra is a ponty és az afrikai harcsafilé a sláger – mondta hétfőn Szíj Kornél, az egyik kaposvári halüzlet vezetője. Átlag 2-4 kiló halat kérnek vásárlók, de akadt olyan is, aki nagyjából 20 kilót vitt haza. Ebben volt ponty, kárász, amur és harcsa is.
A kereskedő szerint alapvetően a tavalyihoz hasonló árakon kínálják az árut, főként somogyi tavakban termelt halakat forgalmaznak. Időről-időre ínyencek is betérnek, egyesek homárt, mások kagylót, rákot kerestek.
Az idén korábban megindult az ünnepi vásárlás, eddig eddig több halat adtunk el, mint tavaly ilyenkor – jegyezte meg Szíj Kornél. Átlag 5-10 ezer forintot költenek a vevők, a helybelieken kívül a környező településekről is jönnek, de még nagykanizsiai és dombóvári vásárlóink is voltak a napokban.
Bajai halászlé gyufatésztával
Mivel rukkol elő karácsonykor a kaposvári kereskedő? Bajai halászlével készül, amit gyufatésztával fogyasztanak el.
Németh Krisztián hetesi szakács szerint egyre inkább előtérbe került a halfogyasztás. Itthon továbbra is az egyik legismertebb a ponty, mások a fogast, harcsát részesítik előnyben. Nem csak az egészségtudatos étrend miatt, hanem a változatos ízek és elkészítési lehetőségek miatt is érdemes halat fogyasztani, s a közismert ételeken kívül akár halfasírt és halkolbász receptek is vannak. – Az egyik legnépszerűbb étel a halászlé, amit gyakran neves külföldi rendezvényeken is felszolgálnak. Egyesekben rossz beidegződés a szálka miatti aggodalom, de a probléma megfelelő előkészülettel kiküszöbölhető.
Karácsonykor esszük meg a halunk javát
Az összes hazai halfogyasztás 40 százaléka realizálódik karácsony körül, derült ki az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatójából. Az egyes termelők esetében saját éves halértékesítésük 70 százalékát is elérheti. A magyar halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilóról 6,7 kilóra nőtt az elmúlt években. A „Kapj rá” kampány 2013 és 2020 között 24 százalékkal növelte a halfogyasztást. A kormány további forrásokat is biztosít a népszerűsítéshez, erre a célra 2020 óta 700 millió forint állt rendelkezésre.”
Fotó: Pozsgai Ákos; Karnok Csaba; Lang Róbert
Eredeti írás: HARSÁNYI MIKLÓS