
Borral durranthat nagyot Pécs
„Lehetőség
Az elmúlt évek borfogyasztási trendjei világszerte azt mutatják, hogy a fehérbor népszerűsége folyamatosan növekszik. Pécs és a bor elválaszthatatlan lehet, nem várt sikert hozhat a városnak.
Míg a vörösborok termelése jelentősen csökkent – 2021-ben már 25%-kal alacsonyabb volt a 2004-es csúcshoz képest –, addig a fehér- és rozéborok egyre nagyobb teret hódítanak. Ez a változás hatalmas lehetőséget jelent a Pécsi Borvidék számára, amely hagyományosan fehérbor-termelő régióként ismert.

A Pécsi Borvidék adottságai
A Pécsi Borvidék, amely mintegy 550 hektáron terül el, hazánk egyik legrégebbi bortermelő vidéke. A török hódoltság idején a kadarka uralta a borvidéket, de a 19. századtól az illatos és fűszeres fehérborok vették át a vezető szerepet. A borvidék egyik legnagyobb különlegessége a Cirfandli, amely kizárólag itt termeszthető. A terület szubmediterrán klímája, a napsütéses órák magas száma, valamint részben vulkanikus kőzet és löszös, barna talaj mind hozzájárulnak a borok kiváló minőségéhez.
A borvidéken számos további szőlőfajta is megtalálható, köztük
- az Olaszrizling,
- a Chardonnay,
- az Irsai Olivér,
- a Rajnai Rizling,
- a Furmint és
- a Hárslevelű.
Stratégiai fejlődés és piaci lehetőségek
A Pécsi Borvidék fejlődésének egyik fontos mérföldköve volt, hogy 2023-ban összeolvadt a Pécs Vidéke és a Szederkényi Hegyközség, ezzel létrehozva egy mintegy 500 tagból álló szervezetet. Az új hegyközség célja, hogy a borvidék visszanyerje méltó rangját és országos, illetve nemzetközi szinten is elismerést szerezzen.
A borászatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a marketingre és a kommunikációra. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete is aktív szerepet vállal a borászatok támogatásában és fejlesztésében.
A helyi bor népszerűsítése és jövőkép
A Pécsi Borvidékről forgalomba hozott borokat a vármegyeszékhelyen több mint húsz helyen lehet megvásárolni, de sok borászat országosan is értékesít – hangsúlyozza Schunk József, a Pécsi Borvidék Hegyközségének az elnöke.
Adottságait és történelmét tekintve a borvidék épp annyira versenyképes lehet, mint a 21 másik magyarországi borvidék, ehhez viszont nagyobb hangsúlyt kell fektetni az itt meglévő értékek megismertetésére, terjesztésére. Üdülőhelyeken, de akár nagyon színvonalas budapesti belvárosi éttermekben is lehet már pécsi borokkal találkozni. A Pécsi Borvidék régi jó hírének visszaállítása érdekében sok borászat indít borokat és ér el kimagasló aranyérem és nagyaranyérem minősítéseket rangos országos és nemzetközi borversenyeken.
A cél az, hogy a Pécsi Borvidék visszanyerje régi hírnevét, és hazánk egyik meghatározó borvidékévé váljon. A helyi borkereskedelem támogatása is kulcsfontosságú, hiszen a helyi borok vásárlásával és fogyasztásával hozzájárulhatnak a borvidék további fejlődéséhez.
Hatalmas génbank Pécs mellett
A jövő kihívása a borvidék presztízsének növelése, az export bővítése és a fiatal borászok támogatása. A borvidék fontos szakmai szereplője a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, mely Európa második és a világ hatodik legnagyobb génbankjával rendelkezik. Az intézet kutatói évtizedek óta felhalmozott szakmai tudása elősegíti, hogy a pécsi borok egyre jobbak és egyre ismertebbek legyenek.”
Fotó: bama.hu
Eredeti írás: BÓKA MÁTÉ CIPRIÁN