
„Ellenőrzés
Megkezdődött az import eper árusítása, sőt van, ahol már dinnyét is kínálnak a kereskedők. Elkezdődött tehát a gyümölcsök szezonja, és ahogy haladunk előre az időben, egyre több lesz az ál-őstermelő, akik azt bizonygatják, hogy az általuk árult eper és dinnye is a saját termékük.
Emelkedik az olyan ál-őstermelők száma, akik bár bejelentik az általuk kínált terméket, de ezzel csak az árusítást próbálják legalizálni. Valójában mind többen árulnak olyan terményt, amit nem ők állítottak elő, áll a Nébih összegzésében. A gond az, hogy az ál-őstermelőket nem könnyű kiszűrni.
Az ál-őstermelők kiszűrése a Nébih feladata
A fogyasztók zöme azért megy a helyi piacra, hogy a „háztáji” előnyeit élvezze: olyan termékeket tudjon vásárolni, melyeknek magasabb a vitamin- és tápanyagtartalma, kevesebb mesterséges tápanyagot és növényvédő szert tartalmaz. A kisebb települések, városok piacain a legtöbb vásárló, főként a rendszeresen visszatérő pontosan tudja, ki az őstermelő és ki az, aki kereskedő, és nem a saját termékeit árulja.
Sokszor azért buknak le nehezen az ál-őstermelők, mert jellemzően van valamennyi epresük, dinnyésük, saját termékként is, de emellé vesznek máshonnan is árut, és azt sajátjukként kínálják. Csak egy alapos ellenőrzés során tudnak lebukni, ahol a permetezési naplótól kezdve minden adatot bekér a hatóság.
Számos esetben a termelés helyét is érintik az ellenőrzések
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Mezőhírrel azt közölte: ellenőrzéseik főként piaci ellenőrzések, melyeket a zöldszámra érkező bejelentések alapján végeznek, ezeket a panaszokat mind kivizsgálják. Ugyanakkor számos esetben a termelés helyét is érintik az ellenőrzések, különösen amikor az értékesítésnél már látható, hogy nem saját termelésből származhat a termék.
A Nébih rendszeresen részt vesz a szezonális ellenőrzéseken is, mely több piacot érint országszerte. Emellett a szakemberek – adminisztratív úton – folyamatosan ellenőrzik a termelői nyilatkozatok alapján rögzített adatokat a rendszerben, ami alapján szükség esetén további vizsgálatokat indít a hivatal.
A Nébih mezőgazdasági igazgatási szerve évente átlagosan 30–40 piaci és termőhelyi ellenőrzést végez, ezek mellett az adminisztratív ellenőrzések pedig folyamatosak, napi szinten 1-2 főre kerül sor.
A kormányhivatalok szakembereivel is vizsgálják az őstermelőket. Ennek során ellenőrzik az elsődleges növényi termékeket, a friss fogyasztásra szánt zöldség-gyümölcs tételek minőségét, jelölését, a tételek nyomon követhetőséget, illetve a növényi higiéniát és mezőgazdasági szennyeződéseket. A kistermelők ellenőrzésére tavaly 4149 alkalommal került sor, helyi termelői piacon 55 hatósági ellenőrzés történt.
Kötelező a permetezési napló, és mérik a szermaradékot
A termelőknek permetezési naplót kell vezetniük. Csak az adott kultúrára engedélyezett növényvédő szerek használhatók. Az élelmezésügyi lejárati idő betartása kötelező. Az őstermelőknek a piacon a permetezési naplót hatósági ellenőrzés esetén be kell tudni mutatni.”
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA