A dinnyeföldön akkor is dolgozni kell, ha negyven fok van és akkor is ha szemerkél az eső, mondta Bogdán József termelő (Fotó: Makovics Kornél)
„Szedresben jártunk
Szezonja van a dinnyének. Most van a dömping, minden termelőnél. Ellátogattunk az egyik szedresi termelő dinnyeföldjére, megnéztük hogyan kerül ez a nagyon finom nyári gyümölcs az asztalunkra.
Bogdán József szedresi termelő kalauzol bennünket. A családi háza udvarán két megrakott kamion várt arra, hogy elinduljanak a rakománnyal a fővárosba, a nagybani piacra. Közben a dinnyeföldön folyik a munka.
A dinnyeföldön akkor is dolgozni kell, ha negyven fok van, és akkor is, ha szemerkél az eső
Reggel 6 órakor kezdődik a munka a dinnyeföldön. Összeállt a csapat, a többség tudja a dolgát, már rutinosak a szedők, ami nem könnyű munka, hiszen a legtöbb dinnye legalább tíz kilós. Ezeket emelgetni, pakolni egész nap, fárasztó feladat.
Bogdán József elmondta, 25 éve foglalkozik dinnyetermesztéssel, jelenleg 20 hektáros a területe. Görögdinnyéből 4-5 fajtát termeszt, van közöttük magszegény is, most ez a keresettebb.
– Úgy 15-20 éve Szedresben legalább 50 család foglalkozott dinnyével, mára a számuk 10-re csökkent. Ennek az oka, hogy voltak nehéz évek, a mélypont talán a 2010-es volt, amikor nem kedvezett semmi a termelőknek. Ezt követően sokan hagyták abba a dinnyézést – mondta a termelő. A fénykorban még kamionokat küldtek Szedresbe a kereskedő cégek, mert volt annyi dinnyéjük a különböző termelőknek együtt, hogy érdemes volt így küldeni a fuvart. Most mindenki igyekszik saját maga megoldani az értékesítést.
– Sok család ment tönkre abban is, hogy hitelt vettek fel, hogy abból finanszírozzák a termelést, de nem jött be annyi, amit a kiadásaikat fedezte volna – tette hozzá a szedresi termelő.
Februártól szeptember végéig folyamatos a munka
Már februárban elkezdődik a munka a palántázással. Azokat gondozni kell, idén ez sem volt bonyodalom mentes. Márciusban még melegebb volt a vártnál, így a megerősödött palántákra jött rá a májusi hideg, esős idő. A dinnye afrikai növény, minél fejlettebb, annál érzékenyebb a hidegre. Május közepén aztán a korai fajtákkal, a sátorfólia alatt – ebből náluk 4,5 hektárnyi van – elkezdődik a szedés, ami szeptember közepéig, végéig tart. Időjárástól függően.
– Nem könnyű a piacon maradni, mondta Bogdán József. Megbízható, kiváló minőséget kell termelni és a helyzetet csak nehezíti, hogy sok az import dinnye. Még most is hoznak be, pedig már javában itt a hazai. Így aztán arra kényszerülünk, hogy akcióval indítsuk a szezont. De nem panaszkodok, hiszen keresik a mi dinnyéinket, itt háznál is árusítunk, illetve Balatonföldváron van állandó helyünk és a nagybani piacra szállítunk. Állandó vevőink vannak ott is.

Igazi csoda a dinnye, érdemes minél többet enni belőle
A dinnye nagyon időjárásfüggő. Ha meleg van, legalább 30 fok, akkor nagyon nagy a kereslet, ha lehűl az idő, kevesebben vásárolnak belőle. Pedig a dinnye egy igazi csoda, sok C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, és káliumot tartalmaz, ezen kívül még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint. Mivel sok benne a kálium és a magnézium, hatékonyan csökkentheti a vérnyomást, az erekre és érfalakra nehezedő terhelést, amitől az egész keringésünk egészségesebb lesz. A benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Ez a szívnek is jót tesz. A dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben.”
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA
