Fertőzött zöldségben élő fonálféreg Kép: egészségkalauz
„Helyi közélet
Bármelyik zöldségben felbukkanhatnak fonálférgek, de könnyen felismerhetők, és nem veszélyesek. A fertőzött zöldségek azonban meglehetősen gusztustalanok.
Csúnya látványt nyújt egy fonálféreggel fertőzött zöldség, és bármelyik piacon megvásárolhatja a gyanútlan vevő. Pánikra azonban nincs ok. Világszerte elterjedt a fonálféreg, amelybe gyökérgubacsképző fajok is tartoznak. A fonálférgek között vannak ragadozók, korhadékbontók, növényeken szívogatók és magasabb rendű állatokat, például az embert is parazitáló fajok egyaránt, írta meg az egészségkalauz.
A fertőzött zöldségek górcső alatt
A témáról egy növényorvos, PhD hallgató készített érdekes videóposztot a Tiktokon. A piacon vásárolt petrezselyemgyökérből vett mintákat, a gyökérgubacsok szálait mikroszkóp alá tette, és megvizsgálta, hogy talál-e benne élő egyedeket. Talált is, a nőstény példányt fénymikroszkóp alatt is megmutatta.

Kép: egészségkalauz
Az emberre veszélyességük is téma
A gyökérgubacs-fonálférgek (Meloidogyne) a növények gyökereire specializálódott paraziták. Gyökérgubacsokat képeznek a hajszálgyökereken, rontva a növények egészségét. A nőstények a gubacsokba petéket raknak, amiből újabb generációk kelnek ki. Magyar körülmények között évente 2–10 nemzedék fejlődhet ki a fonálférgekből. Ezek az élőlények azonban nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre.
Semmiféle módon nem képesek megtelepedni vagy szaporodni az emberben. Ez azt jelenti, hogy még ha véletlenül kapcsolatba is kerülnénk velük – például fertőzött talajon termesztett zöldségek fogyasztásakor –, akkor sem jelentenek egészségügyi kockázatot számunkra.
Somogyban nem okoz problémát
A gyökérzöldségek, gumósok, például a burgonya, cékla, sárgarépa és petrezselyem adhat otthont a fonálféregnek, felelte érdeklődésünkre Tóth István, kaposvári növényvédelmi szakmérnök. Ismereteim szerint Somogyban nem gyakori a fonálféreg fertőzés.
– Ha a legelemibb tisztítást elvégezzük, vagyis felhasználás előtt alaposan lemossuk akár mosószerrel, majd kézi gyorshámozóval pucoljuk a zöldséget, akkor kizárt, hogy fertőzött rész maradjon – magyarázta a szakértő. – Ilyenkor ugyanis jól látszanak a fonálféreg járatai, tehát addig hámozom a zöldséget, amíg látom a a rágásnyomokat.”
Eredeti írás: KOVÁCS GÁBOR LÁSZLÓ
