Tizenegy vendéglátónál bezárás lett az ellenőrzés eredménye Fotó: Luis Molinero / Forrás: Shutterstock/illusztráció
„Nyári szezon
Strandokat és fagyizókat ellenőrzött a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság, a forgalomból csaknem egy tonna élelmiszert vontak ki, 11 vendéglátóhelyet pedig ideiglenesen bezártak, írja az ellenőrzés eredményeiről kiadott összegzésében a hatóság. Az ellenőrzések célja az volt, hogy felmérjék az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírások betartását a legnépszerűbb nyári vendéglátóhelyeken.
Az országos akcióban a fogyasztóvédelmi hatóság és a kormányhivatalok munkatársai 292 fagylaltozót és 197 strandbüfét ellenőriztek a nyár első hónapjában. A leggyakrabban előforduló problémák a higiéniai előírások nem megfelelő teljesítéséből eredtek, áll az ellenőrzés összefoglalásában.
Ellenőrzés eredménye: 11 vendéglátóhely működését ideiglenesen felfüggesztették
Az egységek 15,7 százaléknál hiányzott a megfelelő kézmosási lehetőség, kézfertőtlenítő vagy papírtörlő. Több esetben a mosogatás technikai feltételei sem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak.
Súlyos szabálytalanságok miatt 11 vendéglátóhely működését ideiglenesen felfüggesztették. Ezek között előfordult túlzott zsúfoltság, élelmiszerektől idegen tárgyak tárolása, erősen szennyezett hűtőpultok, valamint a fagylaltos edényekben, áruk felületein található rovarmaradványok jelenléte.
A fogyasztók tájékoztatása több helyen nem felelt meg az előírásoknak, a vizsgált létesítmények 9,1 százalékában nem tüntették fel megfelelően az allergéneket vagy a mesterséges színezékeket. Emellett az egységek 9,7 százalékában olyan munkavállalókat alkalmaztak, akik nem rendelkeztek érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással.
Az ellenőrök több esetben dokumentációs hiányosságokat is tapasztaltak, valamint jelöletlen, nyomon követhetetlen élelmiszerek forgalmazásával is találkoztak. Mindezek következtében 285 terméket – 953 kilogramm mennyiségben – kellett kivonni a forgalomból.
A nyári célzott ellenőrzések eredményei azt mutatják, hogy továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a higiéniai szabályok betartására, a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolására, valamint a fogyasztók pontos és teljes körű tájékoztatására.”
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA
