„Száz évvel ezelőtt sem volt könnyű az élet, drágaság volt, így a helyi újság, a Dunántúl – olcsó receptek versenyét hirdette meg 1922-ben. A fődíj egy kiló cukor volt.
Olcsó és ízletes ételek készítési módjára hirdetett pályázatott a Dunántúl című lap 1922 őszén, ami nagy érdeklődéssel találkozott a háziasszonyok körében. Érkeztek a receptek, de mint a lap egyik számában írták, párat ki kellett zárni a versenyből, mivel a recept így kezdődött: „Végy egy negyed kiló cukrot…, vagy egy fél kiló borjúhúst megsütünk… Ilyenekkel csakugyan nem lehet olcsó ételreceptre pályázni.”
Olcsó receptek 1922-ből (Forrás: Dunántúl című lap)
Krumpli fasírozott
1 kg nyers krumplit meghámozunk, lereszeljük és besózzuk. A sóban állni hagyjuk és kicsavarjuk. Teszünk hozzá két áztatott zsemlét, fél vöröshagymát megvagdalva és zsírban kisütve, beleteszünk még egy tojást, fűszerezzük (só, bors). Az egészet jól összedolgozzuk, pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsába mártjuk és kisütjük.
Májpástétom
Fél kiló borjúmájat, vagy fiatal disznó májat hagymával és borssal puhára párolunk. 20 dkg, megfőtt és átpasszírozott babot (3 vagy 4 dkg) és kevés mustárt hozzá keverünk. A májat párolás után meg kell darálni.
Krumplipogácsa
Egy kiló krumplit megtisztítunk, összevágjuk és sós vízben megfőzzük. A levét leszűrjük, fakanállal összetörjük, hozzáadunk négy kanál fehér lisztet, ezt simára keverjük. Ha kíván egy kis lágyítást, úgy a leszűrt léből adunk hozzá. Olyan keményre hagyjuk, hogy két tenyerünk között kis tojás nagyságú gömböt csinálunk, és azután lapos pogácsát formálunk belőle. A lábosba egy kanál zsírt teszünk és ha forró, berakjuk és szép pirosra sütjük, forrón tálaljuk. párolt káposztával, nyáron uborkasalátával.
Töltött burgonya
Tetszés szerint főzzük meg a burgonyát; ha megfőtt, hámozzuk meg és így hagyjuk meghűlni. Vágjunk le belőle egy darabkát, hogy a tálban jól megálljon. A tetejéből szintén egy kis darabot levágunk; ekkor vigyázva a közepét kivágjuk, hogy megtölthessük a következő töltelékkel. Veszünk 1/4 kiló borjúhúst; ezt igen apró darabokra vagdaljuk, kis zsírban vöröshagyma és paprika mellett addig pároljuk, míg a leve el nem sül, és a hús jó puha lesz. Ezután töltsük meg a burgonyákat evvel a töltelékkel, tegyük reá a levágott burgonyarészt, és jóféle tejfellel öntsük le, és sütőben kissé süssük meg. Természetesen a tálat, amiben sütjük, ki kel zsírral kenni, és kevés zsírt a tejfelre is lehet tenni, de nem muszáj.
Krumplis sütemény
Egy kiló megmosott krumplit főzzünk meg (de vigyázzunk, hogy el ne főjön), ha megfőtt, tisztítsuk meg, és krumpliprésen törjük át, adjunk hozzá negyed kiló cukrot porrá törve, egy tojás nagyságú zsírt, egy evőkanál kakaót (vagy törött fahéjat), egy mogyoró nagyságú sót, egy kávéskanál szódabikarbónát. Végül adjunk, hozzá annyi lisztet, amennyit a krumpli felvesz, úgy, hogy olyan kemény legyen, mint a rendes krumplistészta.
Ezt jól dolgozzuk ki és sodorjuk ujjnyi vastagra. Liszttel meghintett tepsibe tegyünk akkora darabot, mint a tepsi, azután kenjük be az egészet lekvárral és a még megmaradt tésztából csináljunk kisujjnyi vastag gömbölyű rudacskákat, ezzel aztán rácsozzuk be hosszába és keresztbe. A rudacskákat kenjük meg tejjel és süssük meg pirosra. Ha megsült, tegyük a tésztát deszkára, hagyjuk kissé hűlni, vagdaljuk csinos darabkákra, cukorral meghintve adjuk fel. Napokig gyengén tartja a krumpli ezen tésztát.
Címlap fotó: bama.hu
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.