„A Balatoni Turizmus Szövetség a 2023. évben újra meghirdeti a Balaton Fagyija pályázatot. Az apró ötletből kiinduló Balaton Fagyija verseny az elmúlt években kiemelt médiafigyelmet kapott,
– Az immáron 10. alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók nevezhetnek és vállalkozásonként maximum 2 fagylalttal indulhatnak. Lágyfagylalttal a versenyre nevezni nem lehet. A nyertes fagylalt lesz a 2023. év Balaton Fagyija – tájékoztatta a likeBalaton.hu-t a Balatoni Turizmus Szövetség.
Gyenesdiáson lesz idén a zsűrizés
Újdonság, hogy a tervek szerint a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely ad majd helyet a zsűrizésnek.
(Korábban a zsűri járta körbe a cukrászatokat, és a helyszínen kóstolt.) Most a Bringatanyára kell a pályázóknak elvinni a fagylaltkeveréket, vagyis a versenyre szánt 6 liternyi alaplevet, amit a helyszínen kevernek össze, fagyasztják, variegálják és díszítik a résztvevők a gyártásvezető felügyelete mellett. A pályamű elkészítésére fagylaltonként 35 perc áll majd rendelkezésre, előre beosztott fagyasztási sorrend alapján. (A pontos részletekről a szervezők adnak tájékoztatást.)
Balatonra jellemző alapanyagok
A jeges édességeket a zsűri tagjai többféle szempont alapján pontozzák. Például az esztétikai megjelenés, az ízek harmóniája, a fagyi állaga, valamint a kreativitás alapján. Utóbbiba a még nem túlságosan ismert ízt, vagy az alapanyagok új, innovatív kombinációját értékelik a bíráló bizottság tagjai.
Prioritást élvez a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, pl. a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.
A verseny szervezői az első 20 fagylalt nevezését tudják elfogadni. Úgy tudjuk, hogy a létszám még nem telt be,”
Címlap fotó: Németh András
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.