„Ne higgyük azt, hogy csak a karácsonyi vásárokon ehetünk finom kürtőskalácsot. A megfelelő recepttel otthon, egy hideg őszi vagy téli estén is felmelegíthetjük a lelkünket (és testünket) egy jó forró kürtőskaláccsal. Megmutatjuk, hogyan lehet erdélyi kalácssütőkre hajazó finomságot készíteni a saját konyhánkban!
HOZZÁVALÓK
3 dl tej
3 evőkanál cukor
2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
fél citrom reszelt héja
só
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
A kenéshez:
olvasztott vaj
A forgatáshoz:
kristálycukor
durvára vágott dió, mogyoró vagy kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉSE
- A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kis tálkába öntünk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és félretesszük, hogy kissé felfusson.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd alaposan összekeverjük.
- Készítünk egy mélyedést a lisztes keverék közepébe, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt is.
- A dagasztóspirállal addig keverjük, míg összeáll a tészta, majd több részletben hozzádagasztjuk az olvasztott vajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, és folpakkal letakarva, meleg helyen 20-30 perc alatt hagyjuk megkelni a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és néhány üres sörösdobozt lekenünk olvasztott vajjal.
- Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafalületre borítjuk, fél centiméter vastag lappá nyújtjuk, majd egy pizzavágóval 1,5-2 centis csíkokra vágjuk.
- A tésztacsíkokat kissé ferdén rátekerjük a vajazott sörös- vagy üdítős dobozokra, úgy, hogy a tésztaszélek között maradjon egy pici rés.
- A feltekert tésztát végiggörgetjük a munkafelületen, hogy a tészta kisimuljon, a rések eltűnjenek, a tésztaszélek összeérjenek.
- Egy tálcára vastagon kristálycukrot szórunk.
- A tésztatekercseket megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a cukorban, majd sorban az előkészített tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kissé távolabb, mert sülés közben nőni fognak.
- A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, ha lehet, állítsuk a sütőt grillfokozatra, és 2-3 percenként kicsit forgatva a kalácsokon kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
- A kisült kürtőskalácsokat még forrón durvára vágott dióba, mogyoróba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
- A közepükből kihúzzuk a sörösdobozokat, és langyosra hűlve tálaljuk a kürtőskalácsokat.
Nézd meg videón is, hogyan készül a házi kürtőskalács!
Még több recept ide kattintva! ”
Kép forrása: Mindmegette
Eredeti írás: KOSZORUS RITA