„Már az Irsai Olivér szőlőfajtát szedik a Balatonboglári Borvidéken. A minőség kiváló, kiválóak a mustfok értékek, ám az aszály miatt meglehetősen közepes mennyiségre számítanak a borászok.
– Öt és fél hektáron termesztünk szőlőt és most az Irsai Olivért szedjük, sajnos ahol nem volt lombozat, ott megégtek a fürtök – mondta el Jámbor Zoltán, aki 15 éve foglalkozik a településen szőlőtermesztéssel. A terményt nem dolgozzák fel, hanem eladják. – Bízunk benne, hogy tavalyhoz képest növekedni fognak az árak, de még nem tudunk pontosat – tette hozzá a szőlősgazda. A kombájn, amit használnak, mindössze néhány perc alatt leszüretel egy sort.
A Viticoop Kft. több mint 500 hektárnyi területen végzi az ültetvények gondozását. A csabagyöngye után már az Irsai Olivért szüretelik.
– Az időjárás nem kedvez nekünk, látszanak már a fürtökön az aszály nyomai. Nem elég telítettek a szemek, viszont a minőséggel nincs probléma
– mondta el Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezetője. Hozzátette: már március végén megtörtént a fakadás, majd a hideg ciklon visszavetette az ültetvényt a fejlődésben de az utána érkező csapadék és meleg idő begyorsította az érést.
– Minden héten hétfőn mintát viszünk a laborba, az adott fajta beltartalmi értékeit, mustfokát ellenőrzik a borászok, ennek ismeretében kezdjük a szedést – mondta Tóth Dániel, majd kiemelte, hogy a nagy meleg felgyorsította a szőlőérést, várható, hogy több fajta együtt fog beérni. A napokban csaknem nyolcvan hektárnyi területen szedik az Irsait és a tervek szerint jövő keddre végeznek ezzel a fajtával. – Sok helyen volt jégverés és fagykár, az itteni szőlőből jut az ország másik borvidékére, sajnos nem minden marad itt – jegyezte meg az ügyvezető. Hozzátette: tavalyhoz képest az Irsai fajta ára emelkedett kis mértékben, a többiről még zajlanak a tárgyalások. Valószínűleg királyleánykával fogják folytatni, de augusztusban a előreláthatólag a chardonnay-t is szüretelik.”
Fotó: TIBOR KOVACS
Eredeti írás: GÓZ LILLA