„Piaci körkép
A vásárlók eltérően vélekednek arról, mikor érdemes elkezdeni az ünnepi beszerzéseket. A szekszárdi piac hangulatában már most érezhető a karácsonyi készülődés, ám az árak sokakat elgondolkodtatnak. A töpörtyű kilója 5000 forint, a dió ára pedig szinte versenyez az aranyéval.
A szekszárdi piac az ünnepi készülődés hangulatában fogadja a látogatót. A hús-és hentesáru-, és mézes standok kínálata mellett a dió és a tarkabab ára is beszédtéma. Míg egyes vásárlók már most igyekeznek beszerezni az ünnepi sütni-főzni valót, mások korainak tartják még a beszerzéseket és a készülődést karácsonyra.
Szekszárdi piac körkép- aranyárban a töpörtyű és a dió
A füstölt árukat kínáló standok hívogatóak, de sokan nem engedhetik meg maguknak a drágább készítményeket. Vannak, akik alapanyagot vesznek és karácsonyra elkészítik maguk az ünnepi menü hozzávalóit, így tudnak spórolni. Egy kiló töpörtyűért akár 5000 forintot is elkérnek, a dió ára pedig szintén az egekben van: az idei termés 5000 forintba kerül kilónként, míg a tavalyi diót 3500 forintért adják. A tarkabab ára is megugrott, 4000 forintért kínálják kilónként. A mézesek is kitettek magukért: különféle kiszerelésben kínálták portékáikat, hogy mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt. A méz ára 1500 és 5000 forint között mozog, attól függően, hogy milyen fajta és melyik termelőtől származik.
Megosztott vélemények az árakról és az ünnepi készülődésről
Az árak sokakat gondolkodóba ejtenek. „Évek óta zsírszalonnát veszek, és otthon sütöm ki, így lesz disznózsír és töpörtyű is, amit a család imád. De 5000 forintot nem adok egy kiló töpörtyűért” – mondta el Katalin, aki rendszeres piaclátogató. Hozzátette: „Régen ez volt a legolcsóbb hentesáru, most meg luxuscikk lett.” A zsírszalonna még olcsóbbnak mondható, egy kilóért 1000-1500 forintot kérnek.
Egy másik vásárló, Erzsébet, már apránként elkezdte az ünnepi készülődést. „Minden héten veszek valamit, így decemberre nem lesz egyszerre akkora kiadás. Ma kolbászt és mézet vettem, legközelebb a diót veszem meg” – mondta. Ezzel szemben József szerint még túl korai az ünnepi készülődés. „A karácsony még odébb van, ráérünk” – vélte. A szekszárdi piac nyüzsgő forgatagában az árusok és a vásárlók eltérően vélekednek a készülődés időzítéséről és az árak alakulásáról. Egy biztos: a piacon mindent megtalálni, ami egy klasszikus karácsonyi asztalra kerülhet.
Életképek a szekszárdi piacról
Fotók: Mártonfai Dénes”