„Drága a karácsonyi sütés
Hatezer forintot, esetenként még annál is többet elkérnek egy kiló dióért a baranyai piacokon, a pécsi vásártéren. Akárhogy is nézzük, ennek nincs jó üzenete a karácsonyi sütésre készülő, diót szerető családok körében.
Talán nyugtatót bevenni nem kell, de a mély levegő indokolt, mielőtt dióvásárlásra adjuk a fejünket a pécsi, baranyai piacokon, a pécsi vásártéren.
A karácsony idején kurrens termék a dió, ezt mutatja a kereslet és a kínálat egyaránt. Az ünnepi sütés elengedhetetlen kelléke árában meglehetősen nagy a szórás, a legalacsonyabb tarifa úgy 3400-3500 forintos kilónkénti árban bukkan fel. Ha a határ nem is a csillagos ég, az azért akár sokkszerű is lehet, hogy néhány standon akár 6000 forintot, sőt, néhol még ennél is egy kicsit többet elkérnek érte.
Ami azt jelenti, hogy egy közepes családban, ahol a karácsonyi ünnepi menü alaptartozéka a diósbejgli, a hókifli, ne adj isten egy kis zserbóra is igény mutatkozik, ott bőven több mint tízezres tétel a diókészlet biztosítása.
Hogyan takarékoskodhatunk a karácsonyi dió vásárlásánál?
A takarékoskodás első lépése, hogy ne siessük el a dió megvásárlását. Szánjunk időt több piaci vagy vásári ajánlat megismerésére, és ahol csak lehet, kóstoljuk meg a kiszemelt terméket. Ahol nem ajánlják fel, ott legyünk kezdeményezőek a kóstolást illetően.
Mert csak a diót tesztelve derülhet ki, hogy a csonthéjas gyümölcs kellően száraz-e, vagy esetleg már túlságosan kemény, és a legfontosabb vásárlási szempont is: győződjünk meg róla, hogy a dió nem keserű, nem avas.
Tehát mindenképpen arra biztatnánk, hogy ne elégedjünk meg a gyümölcs guszta, szép látványával, igyekezzünk minél több paraméterét lecsekkolni. Nehogy a karácsonyi asztalnál derüljön ki, hogy a beszerzésnél hibáztunk.
Ne elégedjünk meg a dió pótlásával
A dió magas ára ellenére is csak azt javasoljuk, hogy aki csak teheti, ne elégedjen meg az ünnepi csemege pótlására ajánlott – ilyen-olyan adalékokkal feljavított termékekkel. A legüdvözítőbb megoldás az lehet, ha inkább kevesebbet, de jó minőséget vásárolunk belőle, legyen a szerepe ropogtatni való, vagy sütemény összetevő.”
Fotó: IKÉ
Eredeti írás: KASZÁS ENDRE