Illusztráció Fotó- IKÉ
„Sokan gondolnánk, hogy e finom nedű, csak édesítésre szolgál. Pedig remek élettani hatása van, meghosszabbítja az életünket, ha naponta fogyasztjuk.
A legújabb kutatások szerint az egyik természetes édesítőszerűnk nem csak arra jó, hogy ízletesebbé tegyék ételeinket, de még egészségügyi állapotunkat is jelentősen befolyásolhatja a jó irányba. Javítja az anyagcsere mutatókat és csökkenti az összkoleszterin szintünket, életet menthet.

Fotó: Lang Róbert
A méz számos jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, így régóta nemcsak édesítőszerként, hanem természetes gyógyírként is alkalmazzák. Bár a méz 80 százalékában cukor (főként fruktóz és glükóz), tartalmaz ritka cukrokat is, amelyekről kiderült, hogy kedvezően befolyásolják a vércukorszint alakulását. Az új kutatási eredmények ezt igazolják, érdemes tehát minden nap fogyasztani belőle.
Életet menthet, ha minden nap fogyasztod
– A méz elsősorban erős antioxidáns-tartalma miatt ismert, ami hozzájárulhat a krónikus betegségek megelőzéséhez. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai révén hatékony lehet a torokfájás, köhögés és enyhébb légúti megbetegedések enyhítésében, valamint segíthet a sebgyógyulásban is, ha külsőleg alkalmazzák – mondta el Horváth Gyula, csokonyisontai méhész.
A méz emellett természetes energiaforrás, gyorsan felszívódó cukortartalma révén gyors energiát biztosít, ezért sportolók körében is népszerű.
– A méz emésztésre gyakorolt hatása is rendkívüli, hiszen enyhítheti a gyomorégést, elősegítheti a bélműködést és támogathatja a bélflóra egyensúlyát. Azt azért elmondom, hogy fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel magas cukortartalma miatt túlzott bevitele hosszú távon nem ajánlott, különösen cukorbetegek számára – tette hozzá a méhész.

Fotó: Ákos Stiller
Már kutatások igazolják a méz szervezetre gyakorolt jótékony hatását
Egy kanadai kutatócsoport a Torontói Egyetemről 18 szigorúan kontrollált vizsgálatot elemzett újra (összesen 1105 résztvevő adatait), és arra jutottak, hogy a méz rendszeres fogyasztása bizony javíthatja az anyagcsere-mutatókat. A vizsgált személyeknél csökkent az összkoleszterin, a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridszint, miközben emelkedett a „jó” HDL-koleszterin szintje. Ez már önmagában is elég izgalmas, de még érdekesebb, hogy a méz nem rontotta a vércukorszintet – sőt, még javíthatta is a hosszú távú glikémiás értékeket.
Ezek a kutatások az anyagcserére irányuló hatások eredményeit emelték ki a leginkább. A méz természetes cukrokat, főként fruktózt és glükózt tartalmaz, amelyek gyors energiát biztosítanak, ugyanakkor – a finomított cukrokkal szemben – lassabb vércukoremelkedést eredményezhetnek. Emellett a méz egyes típusaiban előforduló prebiotikus hatású anyagok – például az oligoszacharidok – támogathatják a bélflóra egyensúlyát, ami kulcsszerepet játszik az anyagcsere-folyamatok szabályozásában.

Fotó: Németh András Péter
Mibe rakd, hogy tuti célba érjen az életerő?
- A méz sokoldalúan felhasználható a konyhában, mivel természetes édessége mellett különleges ízt és aromát is ad az ételeknek.
- Kiváló édesítőszer lehet reggelikhez: például zabkásához, joghurthoz, müzlihez vagy friss gyümölcsökhöz keverve.
- Sütemények és desszertek készítésénél is gyakran használják cukor helyettesítésére, így például mézes puszedliben, kekszekben, mézes krémesben vagy akár palacsintatésztában is megállja a helyét.
- Édesíthetünk vele teát, gyógyitalokat, forró citromos vizet vagy akár turmixokat is.
- Sós ételekhez is kiválóan passzol: pácként használható húsokhoz – például csirkéhez, sertéshez vagy lazachoz –, mivel karamellizálódik a sütés során, így gazdag, ízletes kérget képez.
- Sajtok mellé is jól illik, különösen érlelt vagy sós sajtokhoz, például kecskesajthoz vagy kéksajthoz, de akár pirítósra vagy friss péksüteményre kenve is finom.”
Eredeti írás: DOMBI REGINA
