"...lehet, hogy egy maréknyi brazil dió elég lenne a hosszú élethez."
„Manapság már azt sem tudjuk, mihez nyúljunk, ha egészségesen akarunk élni. A világ összes bogyóját beszednénk, csak hogy nyerjünk még pár évet magunknak, pedig lehet, hogy egy maréknyi brazil dió elég lenne a hosszú élethez.
Az ember egyik legáhítottabb vágya, hogy sokáig éljen egészségben. Ehhez természetesen az kell, hogy a megfelelő tápanyagokat juttassuk a szervezetünkbe, rendszeresen mozogjunk és kerüljük a káros hatású étkeket és szokásokat. Mégis vannak esetek, amikor bármennyire is igyekszünk – vagy a gének fognak össze ellenünk – mégis megbetegszünk, vagy testünk egyes rendszerei nem úgy működnek, ahogy kellene. A pajzsmirigy alul vagy felülműködése sokakat érint az országban, mégsem vesszük elég komolyan. Pedig kezelése a megfelelő táplálkozással életet menthet.

Forrás: matemundo.hu
A pajzsmirigybetegségek napjainkban igen gyakoriak Magyarországon, és a népesség jelentős részét érintik. Becslések szerint a lakosság 10-15 %-a szenved valamilyen pajzsmirigyműködési zavartól, de sok eset rejtve marad, mert a tünetek lassan alakulnak ki, vagy más problémák tüneteivel keverhetők össze. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egy újabb, a betegséget összefogó tanulmányában mutatott rá arra, pusztán az étkezésünk átalakításával, hogyan kezelhető a betegség.
A pajzsmirigy betegségek felismerése és kezelése életet menthet
– A leggyakoribb pajzsmirigybetegségek közé tartozik az alulműködés (hipotireózisról) és a túlműködés (hipertireózis). A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünetei közé tartozik a fáradékonyság, levertség, súlygyarapodás, székrekedés, hidegérzékenység, száraz bőr, hajhullás, valamint a menstruációs zavarok és a depressziós hangulat. Ezzel szemben túlműködés esetén gyakran jelentkezik fokozott izzadás, indokolatlan fogyás, szapora szívverés, alvászavar, ingerlékenység, kézremegés és hasmenés. Kezelésük megfelelő étrenddel kordában tartható, én magam is küzdök vele, s mióta figyelek a táplálkozásomra könnyebb az élet – mondta el Hartmann Tímea, Kaposváron élő dietetikus.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint a tünetek azonban nem mindig jelzik egyértelműen az alul/túlműködés jelenlétét, fontos, hogy a diagnózist endokrinológus szakember állítsa fel, alapos kivizsgálást követően.

Kezelési lehetőségek közül a leggyakoribb pajzsmirigy alulműködésben szükséges gyógyszeres terápia a hormonpótlás. A gyógyszerek mellett azonban étrendi, és életmódbeli tényezők – rendszeres mozgás, stresszmenedzselés, jó minőségű alvás biztosítása – is fontos szerepet kapnak a betegség kezelésében. Ezen kívül a pajzsmirigy betegségekben egyéb gyógyszeres, izotópos kezelés és műtéti megoldások is szerepelhetnek a terápiás lehetőségek között.
Brazil dió és hal jöhet, de csak mértékkel
A pajzsmirigybetegségek étrendi kezelése attól függ, hogy alul- vagy túlműködésről van szó. Az étrend nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, de jelentősen hozzájárulhat az állapot javításához, a tünetek enyhítéséhez és a szervezet támogatásához. Hartmann Tímea dietetikus összegyűjtött pár tápanyagot számunkra, melyek segíthetik a hormontermelést.
A pajzsmirigy hormontermelését több létfontosságú mikrotápanyag segíti.
Jód: A tengeri halak, mint a lazac, a tőkehal, a makréla, vagy a tengeri moszat (természetesen kismértékben fogyasztva) és a jódozott só (szintén kis mennyiségben) kiválóan szolgálják a pajzsmirigy hormontermelését.
Szelén: A diófélék, főleg a brazil dió, a napraforgó vagy chia mag, a halak, a tojás és a barna rizs legjobb forrásai a szelénnek, melyek szintén fontosak az alulműködés esetén.

Forrás: nőklapja.hu
Cink:A pajzsmirigy hormontermelését segíti még a hüvelyesek, mint a lencse és a csicseriborsó fogyasztása, illetve a teljes kiőrlésű gabonák bevitele.
Vas: A vörös hús megfelelő mértékű fogyasztása, a máj, a spenót, a cékla, a lencse vagy a bab bevitele extra mennyiségű vashoz jutattaja a szervezetet, ami szintén segít a hormontermelésben.
- Az MDOSZ szerint az anyagcserefolyamatok megfelelő működéséhez elengedhetetlen a jól hidratált közeg, ezért a folyadékfogyasztás kiemelt szerepet játszik. A bevitt folyadék legelsősorban víz, csapvíz, ásványvíz, tisztított víz, cukrozatlan gyümölcstea formájában kerüljön be a szervezetbe, kerülendőek a cukros üdítőitalok, és az alkohol is.
Amit pedig el kell felejtened
A pajzsmirigy egészségének helyreállítása érdekében bizonyos élelmiszerek fogyasztása kerülendő vagy korlátozandó, és lényeges, milyen konyhatechnológiai műveletet alkalmazunk.
- A keresztesvirágú növényeket – közöttük találjuk a karfiolt, brokkolit, káposztát, kelkáposztát, karalábét, retket, rukkolát – goitrogén, azaz göbképző növényeknek nevezzük. Nyers állapotukban ezek a goitrogének (glükozinolátokat tartalmaznak) gátolják a jód felvételét a pajzsmirigyben, de főzés hatására ezek a vegyületek lebomblak, így akkor már fogyasztásuk kevéséb ártó.
- A szója szintén goitrogént tartalmaz, viszont kisebb mennyiségben, így velük kapcsolatban nem áll fent a zéró tolerancia, de érdemes figyelni fogyasztásának mértékére. „
Fotó: sonline.hu
Eredeti írás: DOMBI REGINA
