Nébih ellenőrzés Hevesben: találtak hiányosságokat a szakemberek Fotó: Zsolnai Péter
„Vizsgálatok
A nyári szezonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok szakemberei több mint 350 helyszínen végeztek ellenőrzést az országban. A Nébih ellenőrzés Heves vármegyében a grillezett húsok, szikvízüzemek és fröccsteraszok vizsgálatára összpontosított
A nyári szezon beköszöntével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét nagy erőkkel indította el a szezonális ellenőrzéssorozatot, amelynek keretében július 15. és augusztus 30. között több mint 350 helyszínen vizsgálták a kormányhivatalok és a Nébih szakemberei az élelmiszer-előállítást, a vendéglátóhelyek kínálatát, valamint az italgyártó üzemeket. Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok következtében 26 esetben indult hatósági eljárás, a bírságok kiszabása és az ügyek lezárása pedig jelenleg is folyamatban van – közölte az Agrárminisztérium. Portálunk megkereste a hivatalt azzal kapcsolatban, mi lett a Nébih ellenőrzés Heves vármegyei eredménye, milyen tapasztalatokkal zárták a szezont szűkebb hazánkban.
Itt zajlott Nébih ellenőrzés Hevesben
A vármegyei eredményekről a hivatal elmondta, a kiemelt ellenőrzések során négy engedélyköteles létesítményt vizsgáltak, amelyek előkészített húsokat és húskészítményeket állítanak elő grillezéshez. Bár az ellenőrök kisebb higiéniai hiányosságokat találtak – például a takarítás, a berendezések elhelyezése vagy a munkaeszközök állapota terén – ezeket a helyszínen azonnal orvosolták, vagy rövid határidőn belül javíthatónak minősítették. Összességében az alapanyagok és késztermékek nyomonkövetése, az allergének kezelése, valamint az önellenőrzések rendszere megfelelőnek bizonyult. Egyetlen esetben indult eljárás, mert az adott vállalkozó nem rendelkezett az előállított termékre vonatkozó gyártmánylappal, a szankciók kiszabása pedig ebben az esetben is folyamatban van.
A vendéglátóhelyek ellenőrzése sem maradt el, három helyszínen vizsgálták a Nébih borászati felügyelői az alkoholos italkínálatot, különösen a nyári szezonban népszerű fröccsteraszokat. Azt jelentették, hogy a hatósági vizsgálat során minden rendben találtatott, jogszabálysértést nem tapasztaltak, így a vendégek biztonságosan élvezhették a nyári italokat.
A nyári ellenőrzések fókuszában szerepeltek a szikvízgyártó üzemek is, Heves vármegyében négy ilyen létesítményt vizsgáltak meg a hatóságok. Az ellenőrzés során számos higiéniai hiányosságra derült fény, nem megfelelő takarítás, akadályozott kézmosók, burkolati hibák, valamint elhasználódott, szennyezett vagy felesleges eszközök tárolása. Egy üzemben korróziót is észleltek. Emellett többször kifogásolták a termeléshez kapcsolódó dokumentumok vezetésének hiányosságait, és egy dolgozó egészségügyi alkalmasságát sem tudták igazolni. Jelölési problémák is felmerültek három üzem esetében: megtévesztő címkék használata, valamint az előállító és a minőség-megőrzési idő helytelen feltüntetése miatt. Az ellenőrzések eredményeként három vállalkozás ellen indult hatósági eljárás, a szankciók kiszabása pedig ezekben az esetekben is folyamatban van.
A lovas szolgáltatók sem kerültek ki a vizsgálatok alól. Heves vármegyében két szolgáltatónál összesen 13 lovat ellenőriztek a szakértők. A vizsgálat során jogszabálysértést nem tapasztaltak, minden rendben volt a lovak tartásával és ellátásával kapcsolatban, ami jó hír a sportolók és a lovas turizmus kedvelői számára egyaránt.
Érdekesség, hogy a nyári ellenőrzéssorozat során Heves vármegye területén a helyi termelői piacokat nem vizsgálták.
Összességében elmondható, hogy a vármegyei ellenőrzések során a legtöbb helyen kisebb, könnyen orvosolható hiányosságokat tártak fel az ellenőrök. Komoly szabályszegést csak néhány esetben találtak, és a folyamatban lévő szankciók célja, hogy a fogyasztók számára biztonságos, higiénikus élelmiszer- és italkínálat álljon rendelkezésre a nyári szezonban is. A Nébih szakemberei hangsúlyozták: a cél az, hogy mindenki nyugodtan élvezhesse a nyarat, tudva, hogy az élelmiszerlánc biztonságosan működik, és a vendéglátóhelyek, valamint az italgyártók felelősségteljesen végzik munkájukat.”
Eredeti írás: MOLNÁR HELGA
Fotó: heol.hu
