Az éhezés több száz millió embert érint, miközben az élelmiszer-pazarlás hatalmas méreteket ölt a fejlett országokban Fotó: Illusztráció / Forrás: Getty Images
„Jegyzet
Az éhezés sokunk számára csupán egy távoli, hírekből ismert fogalom. Szerencsére nekem sem kellett soha átélnem, milyen az éhezés. Nagymamám azonban más valóságban nőtt fel. Gyerekkorában, a második világháború idején, kilenc testvérrel osztozott a kevésen, ami jutott és gyakran ez sem volt elég. Sokszor mesélte, milyen ritkán laktak jól azokban az időkben és mennyi nélkülözéssel telt a gyermekkoruk.
Azt hihetnénk, hogy az éhezés ma már a múlt része, de sajnos nem így van. Jelenleg is körülbelül 673 millió ember – a világ lakosságának több mint 8 százaléka – szenved éhezéstől. Ezzel párhuzamosan a fejlett országokban elképesztő mértéket ölt az élelmiszer-pazarlás.
Egy magyar kezdeményezéssel az éhezés ellen
Erre a döbbenetes ellentmondásra hívja fel a figyelmet az élelmezési világnap, amelyet minden évben október 16-án tartanak magyar kezdeményezésre. Kevés hazai ötletből lett valódi globális mozgalom, de az élelmezési világnap ilyen. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1980 óta ezen a napon hangsúlyozza, hogy
az élelmiszerhez való hozzáférés alapvető emberi jog, és hogy a fenntartható, igazságos élelmezéshez összefogásra van szükség.
Az idei világnapon ezt az összefogást szimbolizálta az a 40 tonnányi élelmiszerrel megrakott konvoj, amely hazai és nemzetközi élelmiszeripari vállalatok adományaiból juttatott el segítséget rászoruló családokhoz. A kezdeményezés a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO szervezésében valósult meg.
Mit tehetünk mi?
De nemcsak nagyvállalatok tehetnek a változásért, hanem mi is. Az élelmiszer-pazarlás ugyanis sokszor nem más, mint túlvásárlás, figyelmetlenség vagy rossz tervezés eredménye. Világszinten évente átlagosan 80 kg élelmiszert dobunk ki fejenként. Az EU-ban ez 110 kg, Magyarországon pedig 93 kg egy főre vetítve.
Néhány egyszerű szokással azonban sokat javíthatnánk a helyzeten: tudatos tervezéssel, átgondolt bevásárlással, az ételek megfelelő tárolásával és a maradékok kreatív újrahasznosításával nemcsak pénzt spórolhatunk meg, de egy fenntarthatóbb világért is tehetünk, minden egyes nap.”
Eredeti írás: VAJDA PIROSKA
Fotó: baon.hu
