A hidegtűrő növények az októberi veteményes nagyágyúi. Illusztráció: Shutterstock
„Hidegtűrő növények
Rengeteg tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy az ősz már késő ahhoz, hogy belevágjunk a veteményes kialakításába, pedig az egyik legjelentősebb időszak a jövő évi termés szempontjából. A tél alá vetett hidegtűrő növények a tavasz beköszöntével elsőként bújnak elő.
Az ősz nem a kert pihenőidejét jelzi, hanem a felkészülés időszakát. A hidegtűrő növények magjai a tél folyamán megpihennek, majd az olvadások beindulásával csírázásnak indulnak. A természet gondoskodik a megfelelő nedvességről, így elvégzi helyettünk a piszkos munkát.
Ha ezeket a hidegtűrő növényeket vetjük el, tavasszal pompás termésünk lehet
Természetesen nem minden növény alkalmas arra, hogy ilyen időjárási körülmények között vessük el, de akadnak azért olyan nagyágyúk, amelyek különösen meghálálják az októberben megkezdett gondoskodást.
A Baon összegyűjtötte, hogy mely zöldségeket érdemes októberben a földbe helyezni.
- Sárgarépa és petrezselyem: A magokat érdemes sekélyen vetni, belocsolás nélkül, ugyanis a nedvesség csírázást indíthat, ami a nagyobb fagyok előtt nem előnyös.
- Spenót: Az egyik legmegbízhatóbb tél alá vethető zöldség, októberbe elvetve korán szedhető lesz tavasszal.
- Fokhagyma: A dughagymákat még a fagyok előtt kell elültetni, ennek köszönhetően tavasszal már erőteljes növényeket kapunk.
- Hagyma: A telet jól tűrő fajták, mint a Téli Arany még október végéig elültethetőek.
- Borsó: A rajnai törpe fajtájú borsó kifejezetten jól bírja a hideget és tavasszal gyorsabban is fejlődik.
- Saláta: Áttelelő saláta mellett érdemes dönteni, mint a május királya, amely ekkor elvetve gyönyörű termést hoz a tavaszi időszakban.
A talajismeret a zöldségtermesztés kulcsa
A konyhakertünk kialakítása sokkal nagyobb körültekintést igényel, mint azt elsőre gondolnánk. Ismernünk kell a talajt és a területet, ahová a konyhakertünket szánjuk.
– Tisztában kell lennünk azzal, hogy az a terület, amelyen zöldségeket kívánunk termeszteni, jó minőségű-e és tápanyagban gazdag-e – árulta el lapunknak Sipos József növényorvos.”
Eredeti írás: KIS ZOLTÁN
Fotó: delmagyar.hu
