Libalakomával várják az éttermek a vendégeket Márton nap alkalmából Forrás: Kiss Annamarie/Haon.hu
„Márton nap
A november a libás ételek, lámpás felvonulások időszaka. Heves vármegyében is erősen élnek a Márton napi hagyományok: a megyeszékhelytől a legkisebb falvakig mindenütt megjelennek a libaételek, az újbor, és a közösségi ünneplés. A legtöbb program november 8–9. hétvégéjére esik, így akár több helyszínt is bejárhatunk.
Ahogy beköszönt a november, Heves vármegye számos településén megelevenednek a Márton napi hagyományok. A libaételek illata, a forralt bor gőze és a lámpás felvonulások fénye egyszerre idézi meg Szent Márton alakját és a vidék gasztronómiai örökségét. A hagyomány szerint, aki ezen a napon jót eszik, az a következő évben sem lesz híján a finom falatoknak, jóízű étkezéseknek. Összegyűjtöttük, hol várják idén a látogatókat ünnepi programokkal.
A Márton-nap.info nevű honlapon írják, hogy a Márton-nap (Szent Márton-nap) a termény betakarításának néphagyomány szerinti ünnepnapja. Márton-nap ünnepe a középkor óta határnap volt: a gazdasági év kiemelkedő zárónapja. A jószág e nap táján került be télre az istállóba. A pásztorok, főleg az ország nyugati részein, ezen a napon számoltak el szolgálatukkal.
Márton napi programok Heves vármegyében
Eger – libavacsorák és újbor a városban
A város éttermei stílusosan, különleges, ünnepi liba menüsorokkal keltenek életre egy igazi, bőséges Márton-napi lakoma hangulatát. A pazar falatok mellé az egri borvidék borait kínálják. A részt vevő éttermek a következők:
Pont. Gasztroműhely november 7-9.
- Előétel: Libamell tatár, ázsiai majonéz
- Bisztró fogás: Libacomb, lilakáposzta, fűszeres meggy
- Desszert: Lúdláb torta
Gál Tibor & Fúzió november 8.
Juhász Testvérek Pincészete november 8. 18 óra
- Előétel: Libamáj brulee, liba kolbász libamájkrém, libatepertő, libarilett
- Leves: Liba húsleves lúdgége tésztával, libahús galuskával.
- Főétel: Konfitált libacomb ,szalonnás hagymás rakott burgonyával, ludaskása krokettel lilakáposzta velutéval
- Desszert: Lúdláb tarte
REGE Birtok november 8. 18 óra
- Előételek: Libamájhab pirított fonott kalács, füge chutney, balzsamkrémes gyöngyhagyma
- Leves: Libanyak leves lúdgége tésztával
- Főételek: Sült libacomb narancsos jus-vel, rozmaringos kemencés burgonyával; Áfonyás párolt káposzta; Libamell vadas szószban, házi burgonyafánk; Bécsi ricset libával, sült hagymával; Libazúza pörkölt parasztos nokedlivel; Erdei gombás töltött padlizsán, paradicsom raguval
- Savanyúságok: Őszibarackbefőtt, kovászos uborka, mini csemege uborka, gyöngyhagyma, csemege pfefferoni, kovászos kenyér
- Desszertek: Almás-diós rétes vaníliaszósszal; Gesztenyés pohárkrém bogyós gyümölcsökkel
Nap-völgy Borászat november 8. 18 óra
- Hideg előételek: Füstölt libamell carpaccio – Waldorf-saláta; Muhammara – tunkolós pirított kovászos kenyér
- Meleg előételek: Kéksajtos tartelette – kakukkfüves sült körte –pirított dió; Sült libamáj – birsalma vinaigrette – füge – ropogós briós
- Főételek: Házi ravioli kacsaraguval töltve – narancsos pecsenyelé; Hátszín – sült zellerpüré – vörösboros jus – gyömbéres répák; “Lúdmentes” cékla rizottó – kecskesajt – sült rukkola – fenyőmag
- Desszertek: Pisztáciás tiramisu; Sült almatorta – sós karamellkrém
Fázis Koszt & Kávé november 14-15. 18 óra 30 perc
- Amuse-bouche: Libatepertő-praliné ropogós falatként, könnyű almahabbal koronázva
- Előétel: Roston sült libamáj puha brióson, illatos meggyraguval
- Leves: Kristálytiszta liba consommé házi töltött raviolival
- Főételek: Szaftos, roséra sült libamell selymes zellerkrémmel és gyökérzöldségekkel; Lassan konfitált libacomb, libaszív salátával, céklavariációval tálalva
- Desszert: Aranyló görhe, könnyű túrómousse és zamatos áfonya harmóniája
Petrény Borbank november 14. 18 óra
- Amuse bouche: Brioche, szarvasgomba vaj; Petrény Muskotály 2025
- Előétel: Szárnyas kence trió (tepertőkrém, rillette, kacsamáj), savanyított zöldségek, házi kenyér; Petrény Rosé 2025
- Leves: Liba consommé konyakkal, marinált zöldségekkel; Petrény Chardonnay 2025
- Főétel: Kacsamell, sütőtök, sárga rókagomba, pak choi; Petrény Kékfrankos 2025
- Desszert: „Lúd láb” tányérdesszert; Petrény Syrah 2025
- Extra ajánlat: Az est folyamán lehetőség nyílik Petrény pálinka és borpárlat kóstolására is.
Grassi Pincészet november 15. 18 óra 30 perc
- Előétel: Pirítós vargányagombával; Parmezángolyók füstölt libamellel; Libamájpástétom meleg crostinivel és karamellizált fügével; Bor: Chardonnay 2025
- Első fogás: Krémes sütőtökveluté pirított magvakkal és egy csipet szerecsendióval; Bor: Pinot Grigio 2023
- Főétel: Rózsaszínre sült libamell erdei gyümölcs redukcióval, hagymás tört burgonyával tálalva; Bor: Cuvée Nonno Nino 2018
- Desszert: Selymes narancsos csokoládémousse; Bor: Moscato Giallo Appassito 2023
- Zárásként: Sült gesztenye és Prosecco
Tavaly az óvodások is megismerkedtek a Márton napi hagyományokkal, erről itt írtunk:
Egerszalók – vigasságok a Faluházban
Az egyik legnépszerűbb esemény az egerszalóki Márton-napi vigasságok, ahol újbor-kóstoló, libatepertő, kézműves foglalkozások és népi muzsika is várja a résztvevőket. November 8-án, szombaton várnak mindenkit a Faluházban. Mint írják, mindenkit vár a „Márton-napi bandázás, újborkóstoltatás libatepertővel, libazsíros kenyérrel Egerszalók pincéiben”.
Noszvaj – kemencés libaságok és lampionos felvonulás
Noszvajon november 8-án 10 órától a Gazdaházban rendezik meg a Márton-napi gasztro- és kézműves vásárt, ahol kemencés libás finomságok, must- és borkóstolás, valamint lampionos felvonulás színesíti a napot. A Gazdaházban gasztrobemutató is várja az érdeklődőket: kemencében sült süteményekkel, lúdgégetészta készítésével. A felvonulás előtti gyülekező a gazdaházban lesz 16 óra 30 perctől, majd 17 órakor indul a lampionos menet a település utcáin. A szervezők kérik, hogy lámpást, mécsest mindenki vigyen magával, és a gyermekeket felnőtt kísérje. Hozzáteszik, hogy eső esetén a felvonulás elmarad.
Gyöngyös – újbor, libamenü és családi programok
A Mátra fővárosában, Gyöngyösön több vendéglátóhely és szálláshely is készül tematikus kínálattal. A Sziluett Borhotel Farkasmályban különleges libamenüt és borkóstolót ajánl november 7–9-én 12 és 20 óra között, a városban pedig lampionos felvonulások és borbemutatók várják az érdeklődőket.
A Kékes Étteremben november 14 és 16 között „Ludas Batyu” menüvel és „Márton napi finomságokkal” várják a vendégeket. Az ez évi Márton napi liba ételek mellé a 2025. évjáratú Mátraaljai „Kisfrancia” Zenit, az Irsai Olivér fehér bort és a Mátraaljai „Néró” Rozé bort kínálnak a Sol Montis Borászat termékpalettájáról.
Heves – kézműves játszóház és családi nap
Hevesen, a Művelődési Központban szerveznek Márton-napi családi délutánt kézműves foglalkozásokkal és libás játékokkal. November 15-én 14 órától 18 óra 30 percig a Művelődési Központban kézműves foglalkozásokkal, gyerekkoncerttel várják a gyermekeket, eközben kihirdetik a tökfaragó verseny eredményét is. Vár még játszósarok, zsábamacska, lámpás felvonulás és manókeresés is a kicsikre. A belépő ára magában foglalja a kézműves és kreatív foglalkozásokat, a manó keresést, a gyermekkoncertet, valamint az uzsonnát is.
Parádsasvár – „Márton Napi Zsír Zsúr”
A Mátra északi lankáin fekvő Parádsasvár idén is megrendezi november 8-án a „Márton Napi Zsír Zsúrt” a II. Rákóczi Ferenc út 30. szám alatt. Ez a környék egyik legderűsebb gasztroeseménye: libazsíros kenyér, pálinkakóstoló, forralt bor, kézműves portékák és zenés mulatság várják a résztvevőket. 14 órától kézműves foglalkozás keretében készíthetnek őszi díszeket az érdeklődők, amelyhez a szervezők minden eszközt és alapanyagot biztosítanak. 16 órától a Pom-Pom Família zenés-énekes műsora szórakoztatja a résztvevőket, majd 17 órakor indul a lámpás felvonulás az Arany János és a Gesztenyés utcákon.
Ha pedig valaki nem tud, vagy nem szeretne részt venni az említett programokon, annak sem kell lemondania a libás finomságokról. Hoztunk egy kiváló sült libacomb receptet a Mindmegette.hu oldalról:
Ropogósra sült libacomb párolt lilakáposztával – recept
Hozzávalók:
- 4 db libacomb
- só
- 0.5 tk őrölt kömény
- 1 ek libazsír
- 1 fej hagyma
- 0.5 fej vörös káposzta
- 1 dl vörösbor
- 3 ek ecet
- 3 ek cukor
Elkészítés:
- A megtisztított libacombokat szárazra töröljük, majd sózzuk és meghintjük köménnyel. Tepsibe helyezzük és 2 dl vízzel felöntjük. Fóliával lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
- A párolt káposzta elkészítéséhez a libazsírt felhevítjük és üvegesre sütjük rajta a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felcsíkozott káposztát, és együtt pirítjuk néhány percig. Sózzuk, majd felöntjük a borral, végül ecettel és cukorral ízesítjük. Fedő alatt puhára pároljuk.
- A tepsiről levesszük a fóliát és ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Visszatoljuk a sütőbe, és 190 fokon további 30 percig sütjük.”
Fotó / Eredeti írás: heol.hu
