Szárnyas barátainknak életmentő a téli madáretetés.
„A rövidülő nappalok egyre nehezebb helyzet elé állítják az erdők-mezők, valamint a baranyai kertek madarait is. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) értékes ismereteket osztott meg arról, hogy milyen a helyes téli madáretetés.
A téli madáretetés általában a tartós hideg beköszöntével indul, ekkor kell az etetőket feltölteni. Az etetési időszak naptárhoz igazítva december elejétől február végéig tart. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan tegyük ki a táplálékot, hiszen az etetéssel a szokásosnál jóval több madarat vonzunk a területre – ismertette a DDNPI.
A nemzeti park munkatársai arra figyelmeztettek, hogy ha a tél közepén hagyjuk magukra kis vendégeinket, és máshol nem találnak eleséget, akkor akár egy napon belül éhen pusztulnak. Különösen nagy a veszélye ennek ónos esők, havazások idején.
Felmerül a kérdés, hogy mivel etessünk? A leggyakoribb a fekete napraforgó, de bármilyen olajos mag – dióbél, tökmag – megfelelő, hiszen ezeket a legtöbb madárfaj elfogyasztja. Kifejezetten cinegéknek készíthetünk olvasztott faggyú és különböző magok keverékéből madárkalácsot. Ez boltban is kapható, cinkegolyó néven. Egy pécsi gazdabolt 100 darab cinkegolyót 10 ezer forinttért kínál, kisebb, 6 darabos kiszerelésben pedig 1600 forintért elérhető egy kedvelt állateledel-lánc kínálatában.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az állati zsiradékok, például faggyú, háj, szalonna is kedvelt étele madarainknak. A rigók, vörösbegyek, poszáták szeretik a főtt zöldséget, főtt rizst, főtt tésztát, almát. A pintyféléknek apróbb magokat: kölest, muhart, durvára őrölt kukoricadarát, ocsút adjunk.
Figyeljünk arra, hogy a kihelyezett eleséget védjük az időjárástól – legyen teteje az etetőnek.
Szintén nagyon fontos kérdés, hogy mivel ne etessünk? A nemzeti park szakemberinek ajánlása szerint semmiképpen se adjunk kenyérmorzsát a madaraknak, mert az hamar megsavanyodik, és hasmenést okozhat.
Ugyancsak kerülni kell a sózott vagy pirított magvakat, a sózott vagy főtt szalonnát és romlott ételmaradékokat. A madáretetés elsődleges célja, hogy a madarakat a táplálékban szűkös időszakon átsegítsük, de az etetőn zajló élet megfigyelése is sok örömet jelent – zárták gondolataikat.
A téli madáretetés fontos része az itatás
Azok, akik télen is itatják a madarakat tudják, hogy szárnyas vendégek majdnem olyan gyakran, egyes fajok pedig ennél is gyakrabban láthatók az itatón inni és fürödni, mint az etetőn táplálékot csipegetve.”
Fotó forrása / Eredeti írás: bama.hu
