„Már a telelőben
Már két hónap sincs karácsonyig, az ünnepi asztalra szánt halak lassan mind a telelőben vannak. Megkezdődött a lehalászás a vármegye halastavaiban. Lesz hal bőven, mondta Czikk László a vármegye legnagyobb haltermelője és kereskedője, aki a hazai forgalom jelentős százalékát fedi le, és több száz üzleti partnerrel dolgozik nap mint nap.
A hazai tógazdaságokban megkezdődött a lehalászás, idén úgy tűnik az aszályos év ellenére lesz bőven hal. Igaz, visszaesett a halfogyasztás, így árat sem tudnak emelni a kereskedők, ennek eredménye az is, hogy a tavalyi áron vásárolják fel a halat a gazdáktól.
Megkezdődött a lehalászás, telelőben a karácsonyi asztalra szánt hal
Tolna vármegyében sok kisebb-nagyobb halastó van, például Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát, Attala és Őcsény környékén. Közülük a legnagyobb és legtöbb halastó Czikk László tulajdonában van Varsád környékén. A vállalkozás ágazatvezetője, Katics Márk elmondta, náluk javában tart a lehalászás, tíz tavuk van, így időben kell elkezdeniük a munkát. A tapasztalatuk az, hogy pontyból jó lett a termés, süllőből, csukából, harcsából gyengébb. Az időjárás kicsit melegebb volt az optimálisnál, de szerencsére az éjszakák hűvösek, így a tó vize visszahűlt. Viszont nagyon hiányzik a csapadék, október eleje óta nem esett mérhető mennyiség. Így a lehalászás után nem nagyon van mivel visszatölteni a tavakat – tette hozzá a szakember.
– A hal húsának minősége kiváló, gabonával etettük a pontyokat, illetve teljes értékű haltáppal. A kellemes tavaszi időnek – eső is volt, meleg is volt – köszönhetően volt bőven természetes táplálék is, ami a hal húsának ízén is érződik – mondta Katics Márk.
Széptölgyesen november 7-én kezdik el a lehalászást
A Bonyhád melletti Széptölgyesen november 7-én kezdik majd a lehalászást. A Pannónia Mezőgazdasági Zrt-nek, itt két halastava is van, a 10-20 hektáros nagy tavakban idén közepes „termésre” számítanak, mondta Fördős József ágazatvezető. Ennek oka, hogy idén csak feleannyi mennyiségű tenyészanyagot tettek a tavaikba. A halak minősége kiváló és a mennyiséggel is elégedettek.
Idén horgászegyesületeknek adják tovább a „termés” egy részét, további tenyésztésre, illetve halas üzletekkel van kapcsolatuk. Sajnos a visszaesett forgalom miatt felvásárlási árat nem tudtak emelni a kereskedők, pedig a termelési költségek nőttek. A halas boltok vezetői szerint, a tavalyi éves forgalom is tovább zsugorodott.
Halmozottan hátrányos helyzetű a halgazdálkodás
Jelenleg az üzletekben viszonylag magas ára van a halnak, a legolcsóbb helyen – a Czikk halas üzleteiben – 2000 forintot kérnek a ponty kilójáért, de máshol inkább jellemző a 2400-2600 forintos ár és ott plusz költséget számolnak még fel a pucolásért, darabolásért.
– Az ágazat a mezőgazdaság többi szereplőjéhez képest halmozottan hátrányos helyzetű. Akár arra gondolunk, hogy a halászati ágazatban továbbra sincs területalapú támogatás, vagy arra, hogy különböző kártételek esetében nincs semmiféle kompenzáció, sőt kártérítés sem az ágazat számára. Holott a tógazdaságok amellett, hogy halat állítanak elő, rendkívül értékes vízi élőhelyként működnek, hozzájárulnak az ökoszisztéma minőségének megőrzéséhez és gazdagításához – mondta korábban Czikk László.”
Fotó: Mártonfai Dénes
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA