„Három óriási üstben rotyogott a karácsonyi halászlé az ünnepekre. A jó halászlé titkát a kaposvári sztárséf árulta el.
A jó halászlé titka nem titok többé. A friss halászlé titka a friss halak, és egy vöröshagymás-paradicsomos-paprikás alap.
– A jó sűrű alapot megfőzzük, utána filézett harcsával, pontyparkóval és belsőségekkel dúsítjuk – magyarázta Magyar Botond, kaposvári mesterszakács, a
Trattoria la Prima munkatársa.
Halászléből 220 adag
Hétfőn 150 liter halászlevet tettek fel főni, ebből hozzávetőleg 220 adag halászlé készült. Várhatóan mind elfogy, mert az étteremnek rengeteg előrendelése volt karácsonyra, bár a tapasztalataik szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a rendelést.
– A mai világban az ünnepekre egyszerűbb rendelni, mert akkor nem kell a családban töltött időből több órát a főzésre szánni – tette hozzá a mesterszakács. Náluk szegedi halászlé készült, passzírozták, ami azt jelenti hogy az alaplevet főztek apróbb halakból, majd passzírozógépen átnyomták, forralták, és abba tették a filézett halszeleteket. Vegyes volt a halak palettája: ponty, kárász, keszeg, törpeharcsa és szürkeharcsa is került a karácsonyi alaplébe, amibe aztán pontyszeletek, harcsa és belsőség is került.
Több halat kellene ennünk
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne ennünk, sajnos a magyarok egy főre jutó halfogyasztása messze az európai átlag alatt marad a kb. 7 kilogramm/fő mennyiséggel. Ráadásul ennek jórésze az év végi ünnepek alkalmával kerül csak az asztalra, ezért a halvásárlás hazánkban még mindig nagyon erősen a karácsonyi szezonhoz kötődik. Pozitívumnak tekinthető az a tendencia, hogy decemberben viszont a halfogyasztás évről-évre növekszik, ezért az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve idén is növekvő mennyiséggel kalkulálnak a kereskedők. Látható az is, hogy a halételek iránti gasztronómiai érdeklődés is egyre nagyobb.
2000 forint egy kiló pontyért
Az élő ponty kilója 2090 forintért lehetett beszerezni az ünnep előtt Kaposváron, ugyanennyiért adták az amurt, a busa és a kárász kilója egy ezressel olcsóbb volt most. Németh Krisztián hetesi szakács szerint egyre inkább előtérbe került a halfogyasztás. Itthon továbbra is az egyik legismertebb a ponty, mások a fogast, harcsát részesítik előnyben. Nem csak az egészségtudatos étrend miatt, hanem a változatos ízek és elkészítési lehetőségek miatt is érdemes halat fogyasztani, s a közismert ételeken kívül akár halfasírt és halkolbász receptek is vannak. – Az egyik legnépszerűbb étel a halászlé, amit gyakran neves külföldi rendezvényeken is felszolgálnak. Egyesekben rossz beidegződés a szálka miatti aggodalom, de a probléma megfelelő előkészülettel kiküszöbölhető.”
Videó az eredeti oldalon.
Címlap fotó: Lang Róbert
Eredeti írás: