„Először találkoztak a vármegyeházán a balatoni borászatok és a somogyi termelők, hogy együtt mutassák meg kínálatukat a séfeknek. Zselici szarvas, kaposszerdahelyi bonbon és öreglaki kecskesajt is szerepelt a kínálatban.
A vármegyeháza dísztermébe lépők rögtön lehorgonyoztak a bőszénfai szarvasfarm standjánál, ahol ízletes zselici szarvasfogások mellett őshonos magyar fajták húsából készített finomságok is helyet kaptak a kínálatban.
Zselici szarvast a zselici tányérokra
– Fontos számunkra, hogy megmutassuk a termékeinket, mert habár már több vadhúst fogyasztanak az emberek, még mindig van, aki ódzkodik az elkészítésétől. Hiszen a vadhús másként viselkedik, mint egy hagyományos sertés vagy csirkehús, de a modern konyhatechnológiai eljárásokkal ez is kiválóan elkészíthető. Ehhez azonban a séfeknek kell egy kicsit átállítani az agyukat, mondta Nagy János, a Bőszénfai Szarvasfarm vezetője.
A Fino Food Kft. is elhozta a legfinomabb krémsajtjait, de vegán termékeket is lehetett kóstolni az első Somogyi Bor– és Gasztromustrán. – Ezekkel a termékekkel egy új fogyasztói igényre adunk választ, mondta Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője, a rendezvény egyik társszervezőjének, az iFood Klaszternek az elnöke. Hozzátette: a cég elkötelezett a helyi termékek népszerűsítésében és a helyi közösségek építésében, ezért nem is volt kérdés, hogy csatlakoznak-e a rendezvényhez.
Amellett, hogy termékeiket megmutathatják a termelők, kapcsolatépítésre is lehetőséget adott a mustra. – Ilyenkor van lehetőségünk más borászokkal is találkozni, tapasztalatot cserélni, de arra is, hogy éttermekkel kapcsolatot építsünk. Hiszen volt már arra példa, hogy ehhez hasonló eseményen találkoztunk későbbi forgalmazóval, mondta Füredi-Hujber Katalin, balatonboglári borász.
Termelők randiztak a vármegyeházán
Tizenkét borászat és tizenegy őstermelő valamint élelmiszeripari vállalkozás vett részt a kibővült mustrán. Elődje ugyanis a somogyi borszemle volt, amely a Covid idején szűnt meg. A mostani találkozó azonban bizonyította, hogy kellenek ilyen alkalmak. – Nem gyakran van arra lehetőség, hogy ennyi neves borásszal koccinthassunk és beszélgethessünk, mondta Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés, valamint a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke.
– Az ünnepi megyehét programjaként megrendezett bor- és gasztromustrán a legújabb borokat is megkóstolhatják, jelentem a 2024-es borok frissek és nagyon jók, tette hozzá az elnök.”
Fotó: Lang Róbert
Eredeti írás: KOSZORUS RITA