
Fotó: Krausz Andrea
„Siófokon teljesen megújult az iskolai étkeztetés rendszere. Mostantól a város minden általános és középiskolájában szabadszedéses szupermenza várja a diákokat. Egyre többen választják az új típusú, svédasztalos étkezést.
Április 9-én hivatalosan is átadták a Siófoki Vak Bottyán Általános Iskola új, szabadszedéses menzáját, ahol a gyerekek saját maguknak adagolják ki az ebédet. A szupermenza szerdai kínálatában az „A” menüben paradicsomleves szerepelt párolt sertésszelettel, pecsenyelével, rizzsel és fűszeres karotta kukoricával. A „B” menüben ugyancsak paradicsomleves volt, de másodiknak carbonara spagettit tálaltak a modern tálalópultokban lévő melegen tartó edényekben. Az ebédhez narancs vagy alma is járt. A gyerekek annyiszor mehettek repetázni, ahányszor csak akartak. Meglepő módon nagyon gyorsan haladt a sor, az alsó tagozatosok is ügyesen merték ki maguknak az adagokat. A tanárok gyakran figyelmeztették a kicsiket: csak annyit vegyél, amennyit meg is eszel!

Fotó: Krausz Andrea
A szülők is megkóstolhatják
A Hungast Csoport Szupermenza programjának köszönhetően Siófok minden általános és középiskolájában megváltozik az étkeztetés rendszere ebben a hónapban. A Hungest országosan mintegy 40 oktatási intézményben működtet szabadszedéses menzát.
– Csak magyar beszállítóktól vásárolunk alapanyagokat, arra is figyelünk, hogy a lehető legrövidebb úton jussanak el az élelmiszerek a konyháinkra a magyar termelőktől. A Nyitott kapuk a menzán elnevezésű programunk keretében pedig a szülők előzetes bejelentkezés nélkül is megkóstolhatják a kínálatot, hogy tisztában legyenek azzal, milyen ételt kapnak a gyerekek.
Szakembereink külföldi tanulmányúton, Svédországban találtak erre a modellre, ahol a gyerekek az egy levesből, a kétféle főételből és egy hideg szortimentből álló kínálatból választhattak
– mondta Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója. Hozzátette, az új menza nagy siker, és a gyerekek ma már szívesen fogyasztják
- a resztelt májat,
- a harcsapaprikást
- a gombapörköltet is,
amire korábban nem volt példa.
Kovács Miklós, Siófok alpolgármestere az átadóünnepségen elmondta, a város 13 milliárd forintos költségvetéséből 650 millió forintot fordít az étkeztetésre. Siófok vezetői számára fontos, hogy egészséges, ízletes és tápláló ételek kerüljenek a gyerekek tányérjába
Szupermenza: kevesebb a maradék
Bár most került sor az átadásra, az újfajta menza már egy hónapja működik Siófoki Vak Bottyán Általános Iskolában. Az igazgató a Sonline.hu-nak elmondta, egycsapásra megnőtt a beiratkozók száma. Egy hónap alatt 8 százalékkal többen jelentkeztek, mint korábban. – Már nagyon vártuk, hogy nálunk is legyen szabadszedéses menza, nagyon szeretik a gyerekek.
Sokkal kevesebb a maradék, és a diákok többet eszenek. A felsősök és a kollégák is sokan visszairatkoztak
– mondta Dorogi Judit, a Siófoki Vak Bottyán Általános Iskola igazgatója. Mint mesélte, a gyerekeket úgy próbálják ösztönözni arra, hogy ne dobjanak ki ételt, hogy kiírják egy táblára, mennyi volt az előző napi élelmiszer-hulladék, és hogy ebből hány gyerek lakhatott volna jól. Ezt a diákok folyamatosan figyelemmel kísérik. Versenyt is rendeztek az osztályok között, hogy hol keletkezik kevesebb maradék.
A Hungast egyébként az étkezőt is felújította, és számos edukációs anyagot is eljuttatott az intézményekbe, amely segítséget nyújt az új tálalási mód elsajátítására. Arra biztatják a gyerekeket, hogy először inkább kevesebbet szedjenek, majd, ha ízlik az étel, később térjenek vissza és vegyenek még. A statisztikai adatok alapján a közétkeztetésben ötven kilogramm élelmiszer-hulladék jut átlagosan egy fogyasztóra évente, ám ez a szám jelentősen csökkent azokban az országokban, ahol szabadszedéses tálalásra álltak át az üzemeltetők.”
Videó az eredeti cikk alatt.
Szerző: KRAUSZ ANDREA