Az ötödik évben volt először számottevő homoktövis termésünk, amit le is szüreteltünk, mondta Bölcsföldi Tamás Fotó: Makovics Kornél / Forrás: Tolnai Népújság
„Magyar Ízek Versenyének győztese
Hatalmas sikert ért egy bátaszéki családi vállalkozás az országos Magyar Ízek Versenyén. Valamennyi homoktövisből készített termékük, amellyel versenyeztek, aranyérmet nyert. A csodás homoktövisről kérdeztük Bölcsföldi Tamást, a családi vállalkozás vezetőjét.
A Bölcsföldi Család Homoktövise közel tíz éves múltra tekint vissza. A család gyógynövény termesztése egy tragédiához köthető, mikor is édesapjukat daganattal diagnosztizálták, műtétek vártak rá. Próbáltak alternatív gyógymódok után kutatni, mikor egy természetgyógyász felhívta a figyelmünket a homoktövis jótékony hatásaira.
Homoktövis: édesapánk odafentről nagyon büszke ránk
– Nem volt mire várni, nekiláttunk az ültetvényünk telepítésének, tudtuk hogy 4-5 év lesz, mire teremni fog. Édesapánkat sajnos addigra legyőzte a betegség, elbúcsúztunk tőle, de tudjuk hogy odafentről nagyon büszke ránk. Ezután kezdtünk komolyabban foglalkozni a gyümölccsel, hogy milyen készítményeket lehet belőle előállítani és milyen minőségben – mondta Bölcsföldi Tamás.
Az ültetvényt a családi birtokra telepítették, először fél hektárt, aztán növelték közel egy hektárra.
– Az ötödik évben volt először számottevő termésünk, amit le is szüreteltünk. Ekkor érkeztünk el az első mérföldkőhöz, itt döntöttük el, hogy nem követjük a többi homoktövisest, akik egy egyszerűbb eljárással egy silányabb minőséget tudnak csak előállítani, viszont nagyobb profittal. Mi a nehezebb utat választottuk, amely rendkívül költséges és munkás. Hidegen sajtolt gyümölcslevet kezdtünk gyártani, ami ezzel az eljárással maximális beltartalommal rendelkezik. A pasztőrözési folyamat 70 százalék feletti beltartalom vesztéssel jár.
Velőlét préselnek, csomagolnak, kiszállítanak
– Elképesztően sok a háttérmunka, a hét első felében kiszállítunk, takarítunk, aszalványokat, őrleményeket készítünk, majd ezeket csomagoljuk, pénteken kezdődik a velőlé préselése. Ez a termék gyártása kívánja a legnagyobb szakértelmet. Nagyon jó a csapat, öcsémmel, bátyámmal és unokaöcsémmel vagyunk az állandó csapat, de sokszor besegít édesanyám, feleségem és a család legkisebb tagjai is. A hétvégéket termelői piacokon töltjük, értékesítünk.
– Mikor én 10 éve először hallottam a homoktövisről, azt sem tudtam, mi ez, hogy néz ki. Most már négy éve értékesítünk piacokon és egyre népszerűbb az egészségtudatos emberek körében. Számtalan gyógyhatása van és rendkívül jótékony. Néhányat megemlítenék: antioxidáns, növeli a szervezet ellenállóképességét, erősíti az immunrendszert. Támogatja a máj funkcióit, gyulladáscsökkentő, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Olajtartalma támogatja a szívet, a keringési- és érrendszert. Rengeteg vitamint tartalmaz, alapvetően magas a C-vitamin tartalma.

Fotó: Makoivcs Kornél / Forrás: Tolnai Népújság
A homoktövisből készített termékeknek széles a választéka
– Termékeink közt megtalálható a natúr valamint a mézes velőlé, készítünk tea keveréket, maghéj őrleményt és maglisztet. Kapható nálunk az extra szűz homoktövis magolaj, a nyári tikkasztó napokon homoktövis jégkásával kedveskedünk a vásárlóinknak. Az ínyenceknek készítünk alma-homoktövis lekvárt és egy liofilizált velőlevet akácmézben finomságot. Ezeket a termékeket piacokon, termelői napokon és itthon, a háznál értékesítjük. Az ebből befolyó összegből tudjuk fedezni a magas költségeket, jut fejlesztésre és új termékek kísérleteire is.
Szívünk, lelkünk és legjobb tudásunk a palackokban voltak
– A Magyar Ízek Versenye egy elég nívós esemény volt. Szigorú zsűrivel, akik ételkritikus szemmel értékeltek. Kicsit izgultunk, de egy cseppet sem aggódtam, mert tudtam, hogy szívünk, lelkünk és legjobb tudásunk a palackokban voltak. És bármi is lesz az eredmény, mindenképp építő jellegű lesz –mondta búcsúzóul Bölcsföldi Tamás.”
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA
