
A Tolnai Zöldút Teljesítménytúra egyik frissítőpontja Mucsiban a Szentkúti-Kunyhó Ökoház volt Forrás: Facebook
„Tolnai Zöldút Teljesítménytúra
Gyalogosan, kerékpárral, lóháton, de akár kenuval is el lehetett indulni. Tizenkét távon hirdették meg idén a Tolnai Zöldút Teljesítménytúrát.
Közel kétezer résztvevője volt a IV. Tolnai Zöldút Teljesítménytúrának, amelyet idén tizenkét különböző távon hirdettek meg: a gyalogos túrázók 5, 10, 15, 20, 25, 30, 42, 100 kilométeres távok közül választhattak, MTB kerékpárral 35, illetve 65 kilométert lehetett megtenni, továbbá volt egy 43 kilométeres lovas útvonal és egy 12 kilométeres kenutúra is a Kaposon – sorolta Gál László, a szervező Tolnai Erdőkért Alapítvány elnöke. Hozzátette, hogy mindig a kisebb-középtávok a legnépszerűbbek, és idén is a 10 és a 15 kilométeres túrán vettek részt a legtöbben. Ugyanakkor minden évben az a céljuk, hogy a túrázók száma minél inkább eloszoljon a különböző távokon, így kisebb a környezeti terhelés az egyes útvonalakon és a frissítőpontokon is. A célba, vagyis hőgyészi sportpályára végül 1795 túrázó érkezett be.
Idén először száz kilométeres is volt a Tolnai Zöldút Teljesítménytúra távjai között
Gál László elmondta, hogy a frissítőpontok zöme minden évben ugyanaz, de más útvonalakon, más irányból érkeznek azokhoz az emberek, attól függően, hogy adott évben melyik település a cél. Ezen felül idén négy újabb település is csatlakozott, ez tette lehetővé, hogy idén először a 100 kilométeres extra túraútvonalat is meghirdették. A nem mindennapi kihívásra 78-an jelentkeztek, a szint időt 24 órában határozták meg, és a leggyorsabb túrázó 13 óra 40 perc alatt ért be.
A szervezők számos pozitív visszajelzést kaptak a résztvevőktől. A táj szépsége mellett a Tolnai Zöldút településeken élők vendégszeretetét, kedvességét dicsérik. A frissítőpontokon szinte mindenütt kézzel készített helyi termékek, italok fogadták a túrázókat. Gál László kiemelte: ez is azt mutatja, hogy a helyiek büszkék kulturális és természeti értékeikre, amelyeket jó szívvel mutatnak meg másoknak is. A legutóbbi túrán 169 önkéntes szervező segítette a munkát.
A túra során nagy figyelmet fordítottak a környezeti terhelés mérséklésére. Mindenki magával vitte a saját bögréjét, és a célban porcelán tányérból étkeztek az előre rendelt ételből, így szinte hulladék nélkül valósult meg a túra. A szervező települések arra is gondot fordítottak, hogy az eseményt megelőzően szemétszedő túrákon szabadítsák meg a környezetet a hulladéktól.”
Eredeti írás: RÉVÉSZNÉ HANOL ERZSÉBET