
Idén később kezdődik a szabadföldi dinnye szezonja, reméljük annyival tovább tart majd Fotó: Mártonfai Dénes / Forrás: Tolnai Népújság
„Késik a szezon
A megszokottnál később kezdődhet az idén a hazai dinnyeszezon, a hűvös tavasz miatt júliusig kell várni a görögdinnyére, de a termés várhatóan meghaladja majd a tavalyit. Az importból származó dinnye már egy hónapja ott van a kereskedőknél, kilóját közel ezer forintért kínálják.
Tolna vármegyében Paks, Szedres, Tengelic, Medina, Kajdacs, Fadd és Németkér környékén többen is foglalkoznak dinnyetermesztéssel. Ennek költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnye édesebb, zamatosabb az importból behozottnál.
Dinnye: a termeléshez szükséges minden alapanyag drágább lett
A termeléshez szükséges minden alapanyag drágább lett, nem is beszélve a munkaerőről, mely elengedhetetlen a szedésnél. Idén drágult az alkalmi munkás után fizetendő adó is – mondta az általunk megkérdezett dinnyetermesztő.
A dinnyetermesztés helyzete stabilizálódott, a termőterület csökkenése 2022-ben megállt, azóta évről évre nő, az idén 10 százalékkal bővült, azaz 3700 hektárra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) pénteki közleménye szerint. A sárgadinnye termőterülete 15 százalékkal 500 hektárra nőtt.
Görögdinnyéből a várható termés 170-180 ezer tonna, a hazai belső fogyasztás évek óta 110-120 ezer tonna. Az exportot a szakmai szervezetek szerint nehezíti az élesedő verseny, főként a dél-európai és a marokkói termelés. A magyar piaci pozíció megtartásához, valamint az exportpiacok felkutatásához és megszerzéséhez a termelői szerveződések megerősítésére lenne szükség.
A fóliasátrakban nevelt görögdinnye – ami a dinnyetermesztésnek csupán kis szeletét teszi ki hazánkban – június közepe körül megtalálható lesz a kisebb üzletekben, míg a nagy árualapot jelentő szabadföldi dinnyék várhatóan július első felében jelennek majd meg a kínálatban.
A dinnye szereti a meleget, sok múlik az időjáráson
A legkorábbi termés idén is a békési és baranyai régióból érkezik, míg az augusztusi görögdinnye ellátást nagyobb mértékben a kelet-magyarországi régió biztosítja. Mára a hazai termesztésben is meghatározóvá vált a magasabb minőséget adó oltott dinnyék használata, és folyamatosan nő a magnélküli dinnyék aránya is.
Az idei év nagy kihívás a termelőknek, mert a dinnye szereti a meleget, idén májusban viszont ebben nem nagyon volt része. Ez a virágok kötődésénél okozott gondot, sok helyen ledobta a növényről a hideg miatt. Idén erre nagy esély van – mondta a szedresi termelő.
Addig is, míg az édes hazai beérik, a kereskedőknél már kapható az import dinnye. Sőth Mihály tolnai kereskedő elmondta, kétféle import dinnyéjük van, a görög és a marokkói. Az előbbinek jelenleg 1100 forint, az utóbbinak 1300 forint a kilós ára. A marokkói az édesebb, de a görög is nagyon ízletes. Sárgadinnyéből – fólia alatt termett ez is – már kaptak hazai termelőtől, ennek 2500 forint kilója.”
Fotó: teol.hu
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA