
Fotó: Lang Róbert
„Helyi közélet
A somogyi kereskedőknek nem éri meg a fővárosi nagybani piacon cseresznyét vásárolni, Somogyban meg nem termett. Egyszerűen eltűnt a cseresznye a kaposvári nagypiacról.
Végigjártuk, és megtekintettük még az idős nénikék kevéske áruját is, de sehol sem lelni fel egy szem cseresznyét sem a kaposvári piacon. Zöldségből bőséges a kínálat, de hazai gyümölcs alig van. A tavaszi fagy és jégverés letarolta a kerteket.

Fotó: Lang Róbert
A piac szinte üres: nincs hazai cseresznye Kaposváron
– Nagyon kevés cseresznye termett az idén, a jég elvitte meg a fagy, ezért én alföldi meggyet árulok, 2500 forint egy kiló, de azt is csak mértékkel viszik – felelte a kaposvári Juhász Tiborné kereskedő. –Az idén minden gyümölcs drága, sokszor még megjósolni sem lehet az árát. Egy nekünk beszállító somogyi termelő 900 hektárján csak pár szem barack maradt. Az epernek tavaly 700-800 forint volt kilója, az idén 1800-2000 a befőzni való. Drága lesz a lekvár is, ha valaki otthon főzi.
A friss magyar gyümölcsök jóval drágábbak a piacon
– A magyar cseresznye jóval drágább, mert csak 10-20 százaléka maradt meg a szokásos hazai termésnek – mondta Csik Géza, aki 30 éve kaposvári kereskedő. – A meggyet 2500-ért adjuk, úgy tűnik abból lesz, de az se sok, mert a korai fajták elfagytak Somogyban is. A cseresznyének kilója 5 ezer forint a budapesti nagybani piacon, de ez itt nem piacképes ár, mert szegény a vidék…
Lekvárt főzni nem lesz olcsó
A vevők most az epret kapkodják. Epret árult a csökölyi Nemes Gyöngyi is korábban, tíz kiló lekvárt tesz el saját használatra. A befőzni valót 1800-ért adta kilónként, mert az időjárás miatt kevés volt a termés, aztán jött a hőség, ezért most „ráégnek” az eprek. Jövő héten már kifut az eperszezon, tudják ezt a vevők is, mert a piacon azt látni, hogy viszik az epret kilónként 2400 forintért is.
A meggy kilója máshol is 2500-2700 forint, barackot találni 1990, körtét 1690 forintért, de alma van 750-ért is. Sok eperlekvárja maradt tavalyról, ezért az idén nem főzött be a kaposvári Bakó Zoltánné. A 77 éves nagymama az unokáknak egy kis kajszibarack lekvárt készít majd, de az is drága. A kutasi Csepregi-Lőrincz Anikó őstermelő és kistermelő többnyire saját termesztésű gyümölcsöt használ a lekvárkészítéshez. Az idén kevés termett, abból próbálnak gazdálkodni. Meggyet málnával vagy ribizlivel vegyítenek, de csipkebogyó lekvárt is piacra dobnak. A saját készítésű lekvárokat 1200-1400 forintért, illetve kisebb kiszerelésben 950 forintért kínálják.”
Eredeti írás: KOVÁCS GÁBOR LÁSZLÓ