
A dinnye választás fogós kérdés Fotó: Lang Róbert
„Van, akik kopogtat, más a csíkokat nézi, ahány ember, annyiféle dinnyevásárlási szokás. Mutatunk pár tippet, miről árulkodik egy jó görögdinnye.
Idén ugyan kicsit kitolódik a magyar görögdinnye szezonja, de nem árt már most felvértezünk magunkat pár hasznos tippel, ami alapján jól tudunk majd választani a megannyi isteni finomság közül. Termelőt és kereskedőt kérdeztünk róla, hogy nem nyúlhatunk mellé.

Fotó: Mészáros János / Forrás: Új Néplap
A magyar görögdinnye szezonja általában június végétől szeptember elejéig tart, de a csúcspontja július–augusztus hónapokra esik. Leginkább Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Somogy és Tolna megyében termesztik. Azt azonban kevesen tudják, hogy érdemes dinnyét választani. Mutatunk pár tippet.
Tippek, hogy néz ki egy finom, érett görögdinnye
Bár a dinnyének még nincs itt a szezonja, de hamarosan már egyre több útszéli árusnál fog megjelenni az isteni, édes, lédús finomság. Információink szerint barcsi zöldségeshez már a napokban érkezik majd szegedi görögdinnye. Mutatjuk mire figyelj a választásnál!
– Szín és hang. Erre a kettőre kell figyelni. Az hogy a kacs, vagyis a szár is árulkodó lehet nem igaz, abból maximum annyit tudunk megállapítani, ha nagyon száradt, hogy már hetekkel ezelőtt leszedték a dinnyét, de mást nem kell belelátni – mondta el Honvári Katalin, kinek családja hosszú ideig foglalkozott dinnyetermesztéssel. Görög és sárgadinnye is roskadozott a barcsi termelők asztalán.
– Csíkos dinnye esetén a lényeg, hogy a csíkok ki legyenek ikrásodva, ne olyan határozottan legyenek csíkosak, mint a vadmalac. Kicsit lehet mattos a színe is, ezek mind azt jelzik, hogy finom, érett dinnyét választottunk. A fekete dinnyénél azt kell figyelni, hogy a dinnye héja legyen kibarázdásodva és az legyen száraz – hívta fel rá a figyelmet a termelő.
– A másik nagyon fontos pedig a hangzás. Két kézzel fogjuk meg a dinnyét. Az egyik kezünkben legyen a dinnye, a másikkal ütögessük azt meg, és ha a tartókezünkben érezzük, hogy rezeg a dinnye belseje, akkor nem nyúltunk mellé. Ennyi a lényeg – tette hozzá Honvári Katalin.

Fotó: Mészáros János / Forrás: Új Néplap
A dinnye se a régi már
A dinnyét értékesítők azonban már nem tudnak ilyen egyértelműen választani. – Korábban, míg nem ezzel az eljárással termesztették a dinnyét, sokkal könnyebb volt megállapítani egy dinnyéről, hogy érett-e vagy sem. Nekem már a tavalyi évben is nehézséget okozott kiválasztani a jobb minőségű dinnyét. Évekkel ezelőtt ez sokkal könnyebben ment – mondta el Andri Ferencné, Ibolya néni, egy barcsi zöldségesbolt üzemeltetője.
– Azt az információt kaptuk, hogy idén kicsit később jön majd a magyar dinnye, árakról még csak sejtésünk van. Kínálat biztos ebben az évben is – tette hozzá a kereskedő.
Tartsuk tehát szem előtt: szín és hang. Ha ezeket figyeljük, nem nyúlhatunk mellé!”
Eredeti írás: DOMBI REGINA