
"Az idei verseny egyik fénypontja a „csónak” formátum népszerűsítése."
„Tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év strandétele versenyt, amely idén számos újdonságot tartogat. Idén is megújul a tóparti gasztronómia az Év Strandétele versenyen, ahol nemcsak a legfinomabb falatokat keresik, hanem egy egészen új formátumot, a csónakot is bevezetnék a balatoni kínálatba.
A Balaton már rég nem csak a napozásról és a fürdőzésről szól – a tóparti gasztronómia évről évre megújul, és ebben oroszlánrésze van az Év Strandétele versenynek. Idén, a tizenegyedik alkalommal megrendezett eseményen forradalmi újdonságok várhatóak.

Az idei verseny egyik fénypontja a „csónak” formátum népszerűsítése. Ez a jellegzetes balatoni tálalási és elviteles forma nemcsak a főételekhez, de szendvicsekhez, sőt akár desszertekhez is inspiráló lehet. A zsűri külön díjazza a legkreatívabb és legjobb balatoni Beach Food csónakot, amely a Balaton-parti kínálat egyedi és könnyen fogyasztható eleme lehet.
A fődíj, az Év Strandétele mellett továbbra is díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategória legjobbjait, elismerve a komolyabb konyhatechnológiával és különlegesebb alapanyagokkal készült fogásokat is. Különösen fontosnak tartják a vegetáriánus és vegán kínálat erősítését, ezért különdíjat adnak ki a legjobb húsmentes strandételnek. Emellett díjazzák az Év felfedezettjét és az Év balatoni stranddesszertjét is.
A versenyre olyan ételekkel lehet nevezni, amelyek egészségesek, jó minőségű, lehetőleg helyi alapanyagokból készülnek, egyszerűek, mégis kreatívak és gyorsan elkészíthetők, akár elvitelre is alkalmasak. A cél, hogy a nyertes receptek széles körben elterjedjenek, és megújítsák a balatoni strandgasztronómiát.
A Balaton íze
Nevezni a nevezett hely elérhetőségével, valamint legfeljebb két strandétel nevét ételfotóval és rövid leírással (alapanyagok, elkészítés, történet, indoklás) elküldve a titkar@balatonikor.hu e-mail címre. Nemcsak vendéglátóhelyek, de bárki nevezhet kedvencével, előzetes egyeztetés után a helyszínnel. A verseny menete: A Balatoni KÖR július 31-ig előválogatja a döntős ételeket, majd augusztus 7-én a szakértő zsűri kihirdeti a győzteseket. A zsűri minden helyszínen több ételt is megkóstol a teljes kép érdekében. Várják az izgalmas és innovatív nevezéseket, amelyek hozzájárulnak a Balaton gasztronómiai élményének további gazdagításához!”
Eredeti írás: KOSZORUS RITA
Fotók: sonline.hu