
Halászlé harc Barcson Fotó: Dombi Regina
„Nyolcadik alkalommal rendezték meg Barcson a halászléfesztivált, ami ezúttal nemzeteket hozott össze a Dráva partján. Bajai, szegedi és drávai halászlé is készült idén.
Rotyogtak a halászlevek, sültek a halszeletek és folyt a jó házi pálinka. A finom illatokat pedig jó hangulat kísérte: néptánc, térzene és egy igazi magyar rocklegenda is megjelent a 2025-ös VIII. Drávamenti Nemzetközi Halfőző Versenyen. Családok, baráti társaságok és civil szervezetek alkotta csapatok lepték el a Dráva környékét, sokan akarták megmutatni, milyen a jó halászlé.

Fotó: Dombi Regina
Idén sem maradtak halászlé nélkül annak szerelmesei, hiszen a Barcson szombaton megrendezett halfőző versenyen ezúttal is lehetett halászlevet kóstolni. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete ezúttal is kitett magáért és 400 adag halászlevet készített a rendezvényre látogatók részére.
Halászlé csata a Dráván
17 csapat sorakozott fel a nyolcadik halfőző versenyen, ahova ezúttal is a barcsi régió több településéről is érkeztek versenyzők. Az idei évben új helyszínen, a drávai szabad strandon rendezték meg az eseményt, ami több résztvevő és versenyző szerint is nagyon jó választás volt.
– Szerintem ez egy remek ötlet, tavaly a kikötőnél nagyon meleg volt, az aszfalt csak úgy ontotta a meleget, itt a Dráva partján azonban jár a szél, vannak fák, nagyon kellemes a környezet – mondta el a barcsi Hangos Bernadett.
- – Mi is nagyon örülünk neki, hogy idén itt a Dráva partján rendezték meg az eseményt. Nem is lehetne egy halfőző jobb helyszínen, mint a Dráva partján – mondta el Glaván Tamás, a Barcs És Térsége Horgász Egyesület elnöke, aki ezúttal is elhozta csapatát, és két halászlével is benevezett a versenybe. – Kétféle halászlevet csináltunk, mind a kettő alapleves, csak az egyik paszérolt, az a jobb minőségű, a másik pedig darált, ebből készítettünk nagyobb mennyiséget, hogy meg tudjuk vendégelni a rendezvényre érkezőket. A kisebb adagot neveztük a profi kategóriába, ott jobban ízesítettünk, a másikkal az amatőr kategóriában indulunk – mondta el az elnök.

Fotó: Dombi Regina
A horgászegyesület nyilván olyan halakból készítette a halászleveket, amiket maguk fogtak ki az általuk kezelt tavakból, tehát a Kis és Nagy-bókból. – Csuka, süllő, keszeg, kárász, ponty és még törpe harcsa is került a lébe. Közel 50 kilogramm halat hoztunk ma le ide a Dráva partra, és közel 80 adag halászlevet tudunk majd felajánlani az érdeklődők részére – mondta el Glaván Tamás.
Nemcsak a barcsiak szálltak be a legjobbnak járó díjért folyó küzdelembe, hanem érkezetek csapatok többek között Szulokból, Horvátországból, Kálmáncsáról is, s idén először a csurgóiak is csatlakoztak a rendezvényhez.
- – Először vettünk részt a halfőző versenyen, de semmiképp sem utoljára. Legutóbb a barcsiak voltak a mi vendégeink Csurgón a Csuszafesztiválon, most pedig ők hívtak meg minket eme rangos eseményre. Szívesen fogadtuk el a meghívást, úgy gondolom, most egy olyan kapcsolat van kialakulóban a két település között, ami hosszú távon mindenkit szolgálni fog – mondta el Ilia Csaba, csurgói polgármester.

Fotó: Dombi Regina
– Mi két csapattal jöttünk, a Csurgói Vagányokkal, köztük vannak más településről érkezettek is, és egy másikkal, amelyik csak csurgóiakból áll. Mi bajai halászlevet főzünk, az egyik szakácsunk Bajáról jött, úgyhogy igencsak jól tudja, hogyan kell bajai halászlevet készíteni. Körülbelül egy órát kell vele dolgozni, lesz benne tészta, amit természetesen külön főzünk meg és külön a tálalásnál tesszük bele. A halászlé mellé pedig egy kis cigánymeggy pálinkát fogunk kínálni a zsűrinek – mondta el Ilia Csaba.
A zsűrinek idén is nehéz dolga volt, a két kategóriában sok-sok halászlevet kellett kóstolniuk. Az amatőr és a profi kategória legjobbjának kiválasztása igencsak komoly feladat elé állította a zsűrit, ami idén is a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagjaiból állt.
Kultúrák és családok ünnepe volt a fesztivál
A Dráva partján a horvát és magyar kultúra találkozott egymással, hiszen volt horvátországi csapat is, de a Barcsi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is képviseltette magát a rendezvényen. A csapatot ezúttal önkormányzati dolgozók és családtagjaik alkották, de Szolga József, az országgyűlés horvát szószolója is csatlakozott civilként az eseményhez. – Úgy gondolom ezek az események még közelebb tudják hozni egymáshoz nemzeteinket, ide bárki nyugodtan becsatlakozhat, jó a hangulat, megismerheti a horvát és a magyar kultúra különbözőségeit és hasonlóságait – mondta el a szószóló.
Az eseményen fellépet a somogytarnócai Búzavirág Táncegyüttes és a Barcsi Városi Fúvószenekar is, akik a szomszédos viroviticai zenekar zenészeivel egészültek ki a halfőzőverseny alkalmával.

Fotó: Dombi Regina
A szervezők még vonatjáratot is biztosítottak az eseményre, egy kis vonat indult a város központból többször a Dráva partra, egy alkalommal pedig még a szociális központ elől is elindult a járat, hogy az idősek is le tudjanak látogatni a halfőző versenyre. „
Videó az eredeti cikk alatt.
Szerző/Fotó: Dombi Regina