
A fóliás magyar görögdinnye már kedvcsinálónak megjelent a piacokon, boltokban, hamarosan pedig itt a szabadföldi termesztésű is Forrás: Mogyorósi Zsolt Pipó/boon.hu
„Szezon
A meleg idő kedvez a görögdinnyének, de a túl meleg visszafogja a növények tápanyagfelvételét, ezért oda kellett figyelniük a termelőknek. Hamarosan itt a szabadföldi dinnye, megkérdeztük, a jó görögdinnye honnan ismerhető fel.
Még néhány nap és a hevesi szabadföldi görögdinnye is elérhető lesz a piacokon, út menti árusítóhelyeken. Sem a hideg idő, sem pedig a túl meleg nem kedvez a dinnyéknek, ugyanis ilyenkor a növény tápanyagfelvétele csökken a gyökéren keresztül. Ezért Slakta Gyula olyan tápoldattal segíti a dinnye növekedését és érését, ami a levélen keresztül segíti a növényt az életben maradásban és fejlődésben. A júniusihoz hasonló melegben több törődést igényel a dinnye.
Hevesi dinnye: Érkezik a szabadföldi termesztésű dinnye a piacokra!
– A fóliasátorban termett görögdinnyét már lehet kapni a piacokon, boltokban, de nem korlátlan mennyiségben. A piaci bevezetés zajlik, igyekeznek kiszolgálni kereskedőiket a termelők. A szabadföldi termesztésű körülbelül július tizedike táján jelenik majd meg az árusítóhelyeken. Jó dinnyék lesznek – mondta Slakta Gyula erdőtelki kertész.
Mint mondta, ők mindig megjelölik a gyümölcsöket, egy részük az egyes, másikuk a kettes számot kapja, s figyelik a növekedésüket, általában a terméskötődés utáni 35 napra van készen a dinnye. Napos, meleg idő kell nekik, amiből nem volt hiány mostanában. Amikor a megfelelő méretet elérik az egy vonással jelölt dinnyék (ezek voltak eredetileg a nagyobbak), kettévágják őket, s ha jók, megkezdik a szüretet.
A jó görögdinnye felismerése: Mikor jó a görögdinnye?
De honnan tudjuk, hogy mikor jó a görögdinnye? Amennyiben félbevágottat vásárolunk (bár van, akik nem ajánlják), Slakta Gyula szerint a húsa színéről megállapíthatjuk, ha vérvörös, akkor érett. De meg kell vizsgálni az állagot is, Slakta Gyula szerint a szakadt bél, a kásás állag csökkenti a dinnye minőségét.
A jó görögdinnyéről a héj megfelelő színe is árulkodik, akkor jó, ha összemosódottak a színek. A kocsányt is vizsgálni kell, ugyanis szedésig a görögdinnye a szárán van. Ha a dinnye még a földön leszárad a száráról, s nem vágni kell, az problémát jelent. Akiknek jó a füle, hang alapján választhatnak egész dinnyét. A csengő hangút érdemes választani, a duhogós hang a túlérett gyümölcsöt jelzi, igaz, ez inkább a szezon végén jellemző. Slakta Gyula szerint aki a korábbi években vett jó dinnyét, s előtte megkopogtatta, paskolta, akkor azt a hangot keresse, amit akkor hallott, amikor vásárolta. Egyik szedő munkatársa egyébként a nagy szakértője a hangnak, de a földeken ők is tapasztalják vágáskor a jó dinnyékre jellemző tulajdonságokat.
A termelő szerint a dinnye is bizalmi termék, érdemes a jól bevált árustól vásárolni, akit ismerünk és akitől már máskor is jó terméket vettünk. Nem érdemes elcsábulni, mert esetleg máshol kicsit olcsóbb. Ha baj van a gyümölccsel, legalább tudjuk, kihez kell fordulni. A kereskedő és a vásárló érdeke is a vevő elégedettsége.
Görögdinnyével sok finomságot lehet készíteni, a Mindmegette oldalon receptek is találhatók ezekhez.”
Eredeti írás: TÓTH BALÁZS