
Gyakran vesznek mintákat a piaci termékekből is a Nébih munkatársai, és a növényvédőszer maradványokat vizsgálják Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs
„Laboratóriumi vizsgálat
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közzétette a legújabb, 2022 és 2024 közötti időszakra vonatkozó növényvédőszer-maradék vizsgálatok összesített eredményeit. Az adatok fontos információkkal szolgálnak mind a fogyasztók, mind az élelmiszer-termelők számára. A növényvédőszer-maradványok jól kimutathatók.
A mezőgazdasági termelők számára a vizsgálati eredmények iránytűként szolgálnak: megmutatják, mely hatóanyagok esetében fordul elő gyakrabban határérték-túllépés, és ez milyen terméktípusokat érint. Ez különösen fontos a növényvédőszerek maradványaira érzékeny piacokra – például a bio- vagy gyermekélelmiszerekre – történő termelés során – írta az Agroinfo.hu.
Ezekben a termékekben volt magasabb a növényvédőszer maradványa
A vizsgált minták több mint 97 százaléka megfelelt az uniós jogszabályoknak. A határérték feletti esetek aránya 2,1 százalék volt, ami enyhe növekedést mutat a korábbi évekhez képest.
Szárazbab és barna rizs: Ezeknél a termékeknél nőtt leginkább a nem megfelelő minták aránya. Különösen az argentin és madagaszkári szárazbab, valamint az indiai és pakisztáni barna rizs esetében volt magas a határérték feletti szermaradékok előfordulása.
Grapefruit: Az EU-n kívülről importált grapefruitokban magasabb növényvédőszer-maradékokat találtak, ami fokozott határellenőrzéseket eredményezett.
Állati eredetű termékek: Az állati eredetű élelmiszerekben, például a baromfi és birka zsírszövetében még mindig kimutathatók olyan szerves szennyezők, mint a DDT és a hexaklórbenzol, annak ellenére, hogy ezek használata régóta tilos az unióban.
Vízvizsgálatok: A Nébih laboratóriumai környezetvédelmi vízmonitoring vizsgálatokat is végeznek, amelyek során ellenőrzik a növényvédőszer-maradékok jelenlétét a vízben. Ezek az adatok fontosak a mezőgazdasági öntözés és az ivóvíz biztonsága szempontjából.
A hazai vizsgálatok az uniós rendszer részeként működnek
A Nébih nemcsak az Európai Unió közös mintavételi terveiben vesz részt, hanem évente önálló nemzeti mintavételi programot is készít, amely során célzottan vizsgálja a hazai piacon elérhető növényi és állati eredetű élelmiszerek szermaradvány-tartalmát. A laboratóriumi vizsgálatok alapján pontosan kimutatható, hogy az adott termék mennyire biztonságos fogyasztásra, és hogy szükség van-e szigorúbb ellenőrzésre vagy beavatkozásra.”
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA