Rusztikus modernitás jellemzi az éttermet – hagyományőrző és újító. Forrás: Sauska 48
„Gratulálunk!
Különleges nemzetközi elismerésben részesült a villányi étterem: a Michelin Guide a világ 18 legjobb borászati étterme közé választotta. A rangos listán az egyedüli magyarként szereplő Sauska 48 a rusztikus modernitás jegyében képviseli a hazai gasztronómiát.
A Michelin Guide friss összeállításában a világ 18 legizgalmasabb borászati éttermét mutatta be, amelyek egyaránt képviselnek kiemelkedő konyhát és szoros kapcsolatot a borászatokkal. A prominens listán egyedüli magyar szereplőként a villányi Sauska 48 kapott helyet, olyan rangos társaságban, mint a francia, olasz, spanyol, portugál, osztrák vagy éppen kaliforniai borvidékek ikonikus birtokéttermei.

Sauska Andrea tulajdonos szerint a válogatásban való szereplés különösen értékes, mert ide kizárólag olyan éttermek kerülhetnek be, amelyek egy borászat közvetlen részeként működnek, és amelyek korábban már Michelin-ajánlást vagy csillagot kaptak.
Nagy öröm számunkra ez az elismerés, mert elképesztően erős világmezőnyben mérettünk meg – fogalmazott.
Rusztikus modernitás – káposztás tésztával is lehet nagyot alkotni!
A Sauska 48 esetében a Michelin nemcsak a bor és a gasztronómia harmóniáját emelte ki, hanem a rusztikus modernitás stílusát is, amely egyszerre épít a magyar házikonyha hagyományaira és nyitott az innovációra.
Fontos törekvésünk volt, hogy a baranyai és sváb konyha értékeit közvetítsük, így a magyar vendégek számára minden ismerős, szerethető legyen a tányéron. Ugyanakkor kötelességünk meglepni a vendégeket új harmóniákkal – erről gondoskodik Bicsár Attila séf és fiatal, kreatív csapata – hangsúlyozta Sauska Andrea.
Nem véletlen, hogy a Michelin tesztelői a káposztás tésztát emelték ki, hiszen ez a fogás jól mutatja, miként lehet a legegyszerűbb klasszikusokat magas színvonalon, mégis szívhez szóló módon újragondolni. Az étlap ugyanakkor olyan tradicionális ételeket is tartalmaz, mint a gombapörkölt vagy a túrógombóc, amelyek mellé a borászat saját villányi és tokaji tételei kínálnak páratlan kíséretet – a pezsgőtől egészen az aszúig.
A Sauska 48 elismerése egész Magyarország számára fontos
A tulajdonos kiemelte: az étterem és a borászat szoros együttműködése meghatározza a vendégélményt. A borászok és a séfek állandó párbeszédben alakítják ki az étel-bor párosításokat, a borvacsorákat, sőt, magában a konyhában is számos módon használnak borokat.
Az elismerés nemcsak a Sauska 48, hanem Villány és az egész magyar gasztronómia számára is fontos mérföldkő.
Csak remélni tudjuk, hogy a borvidék híre sokakhoz eljut, hiszen a Michelin online felületeit milliók követik. Villánynak közvetlenül is nagy szüksége van a sikerre, mert hatalmas a verseny a vörösboros borvidékek között – mondta Sauska Andrea.
A jövőre nézve a cél változatlan: a magyar és sváb gasztronómia értékeinek méltó képviselete, a hazai és nemzetközi vendégek inspiráló fogadása, valamint a helyi ízek modern, kreatív bemutatása. A Sauska 48 számára tehát a Michelin-lista nem a csúcs, hanem egy újabb állomás a folyamatos fejlődés útján.”
Eredeti írás: JUSZTIN LEVENTE
