Versenyképesebb diótermesztés kell, hogy legyen elegendő hazai dióbél Fotó: Matey István
„Piac
Az utóbbi években egyre kevesebb dió termett Heves megyében. A dióbél árát idén a fagy és az aszály befolyásolta.
Heves vármegyében az utóbbi időben kevesebben foglalkoznak diótermeléssel, kevésbé lehet ugyanis versenyezni a nagy mennyiségű importtal. Ugyanakkor a magyar diófajták finomak, jobb a minőségük az importnál, és lehet vásárolni a piacokon hazai dióbelet. A beérkező külföldi áruval lesz elegendő dió a karácsonyi süteményekbe. Az árak a piacokon, internetes hirdetésekben fajtától függően 3500-4000 forinttól indulnak a dióbél esetében, míg a héjas dió kilója 1000-1500 forint körül van.
A KSH statisztikái szerint 2013-ban 192 hektárnyi dióterület volt Heves vármegyében, ebből 187 hektáron volt betakarítás is, és másfél tonnás termésátlagoknak örülhettek a termelők. 2015 környékén néhány évre megugrott az ültetvények mérete 250-260 hektár körülire, majd csökkenésbe váltott, tavaly már csak 168 hektárnyi diós volt a megyében, s 137 hektárról gyűjtöttek be termést. Betakarításban voltak ennél rosszabb esztendők is, 2021-ben száz hektáron sem volt dió.
A termésátlagok 2018 után zuhantak be, azelőtt még voltak három tonna körüli átlagot hozó esztendők is, azóta csak 600-900 kilónyi diót sikerült egységnyi területről, a tavaly év pedig elhozta a mélypontot, 410 kilót.
Hosszú időbe telik a dió fajtaváltás
Sáfrán Szabolcs szerint az aszályos időjárás miatt idén apró lett a dió, nem volt elég csapadék, de a minőség az jó. Ebben az évben nem a sokat emlegetett dióburok-fúrólégy okozott gondot, hanem a fagyos hideg, megfáztak a fák. Most az egy tonna körüli termésátlagnak is örülni lehet, annál többet csak sok öntözéssel lehet termelni.
Hozzátette, a dióburok-fúrólégy most azért sem okozott akkora problémát, mert nagyüzemi termesztésben már meg lehet védeni a fákat a kártételtől.
Sáfrán Szabolcs elmondta, nem jövedelmező most Magyarországon a diótermelés, a régi fajták nem tudják fölvenni a versenyt a külföldiekkel, az újakra váltás pedig költséges, sokára megtérülő beruházás. Ugyanakkor a régi magyar fajták is képesek másfél-két tonnás eredményre, megfelelő öntözés mellett. Egy diófa 5-6 év alatt fordul termőre, de leginkább nyolc évbe telik, amíg megfelelő mennyiségű termést hoz.
Az öntözés és a gépesítés is fontos
Kettős Richárd éppen eladná dióültetvényét Szücsiben. A 17 éves, 100 fából álló, 0,4 hektáros ültetvényben vegyesen vannak különböző fajták, így tiszanánai, milotai 10-es is található benne. Még 2008. környékén vásárolta az ültetvényt, őstermelőként szeretett volna foglalkozni vele, aztán az élet más irányba sodorta, az időhiány és a távolság miatt döntött az eladás mellett.
Mind mondta, a dió karbantartásához, szüretéhez gépesítésre van szükség.
A fűnyírást géppel végezte, az évenkénti lombkorona-igazítást is. Vannak egyéb teendői is a kertészeknek, hiszen a gallyakat, ágakat össze kell aprítani és visszajuttatni tápanyagként az ültetvénybe, betakarítás előtt pedig össze kell szedni a leveleket. Nagyobb ültetvénynél már érdemes a lerázott termés betakarítását is géppel végezni, hiszen vannak a mandula, dió begyűjtésére alkalmas seprőgépek. Náluk kézi erővel folyt a betakarítás. Hozzátette, az aszályos időjárás miatt érdemes öntözni is az ültetvényt, valamint az elmúlt években országos probléma volt a fúrólégy terjedése is, ami ellen csak mostanában lehet védekezni.
A fertőzés miatt a dió burka feketévé vált és lerontotta az értékét.
Ezért fontos a dióbél fogyasztása
A dióbél fogyasztása a Mindmegette.hu gyűjtése szerint alacsony nátrium-, telített zsír- és transzzsírtartalma miatt támogatja a szív egészségét, valamint gazdag A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, fehérjékben, és rostokban. A dió gazdag polifenol tartalmánál fogva hatékony a gyulladások és az oxidatív stressz ellen. A dió képes prebiotikumként hatni, mivel „táplálékként” szolgál a gasztrointesztinális rendszerben lévő jótékony mikrobák számára. Nagyrészt omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így csökkentve a szabad gyökök káros hatásait. Ezzel pedig késleltetik vagy csökkentik a kognitív hanyatlás előrehaladását. A dió gazdag idegrendszert támogató vegyületekben, köztük melatoninban, folsavban, E-vitaminban és polifenolokban, amelyek mindegyike jótékony hatással lehet a mentális egészségre.
Napi két adag dió elfogyasztása csökkenti a stresszt, elősegíti a jobb és mélyebb alvást, és javítja az általános mentális egészséget. A dióban lévő fehérjék, rostok és egészséges zsírok kombinációja segíthet stabilizálni a vércukorszintet. „
Eredeti írás: TÓTH BALÁZS
Fotó: heol.hu
