Az Egri és a Mátrai borvidék is kiemelkedően népszerűek a magyarok körében egy felmérés alapján. Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap
„A legnépszerűbb borvidékek közé választották az Egri borvidéket a magyarok. Heves vármegye másik ismert bortermő területe, a Mátrai borvidék is jól teljesített a felmérésen.
Nem vitás, hogy mindegyik borvidéknek megvan a maga szépsége, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. A Csodásmagyarország.hu épp ezért felmérést készített, hogy a magyarok körében melyik hazai borvidékek a legnépszerűbbek, az eredményekről pedig az MTI felületén a Visit Hungary számolt be.
A legnépszerűbb borvidéknek a Tokajit választották, a dobogó második fokára pedig az ezerarcú Egri borvidék állhatott fel, míg a harmadik helyen Villány végzett. Nem szégyenkezhet a Mátrai borvidék sem, hiszen a szintén igen előkelő 6. helyet foglalta el a 22 hazai borvidék között.
Nincs is talán annál nagyobb elismerés, mint amikor az emberek, a hazai utazók, a szőlőhegyek kincsének fogyasztói választják kedvencüknek az adott borvidéket, épp ezért nagy siker Heves vármegye szempontjából, hogy mindkét borvidéke ilyen közkedvelt a lakosság körében.
Érdemes kiemelni, hogy a válaszadók a borvidékekre jellemző borokon, a borkóstolókon és pincelátogatásokon túl a természet közelségét, a kirándulási lehetőségeket, valamint a wellness-szolgáltatásokat és gasztronómiai programokat is nagyra értékelték. Ezeken a területeken Eger és a Mátra térsége sem szenved hiányt, így érthető miért kedvelik oly sokan a két borvidékünket.
Az online zajló felmérésen egyébként 1658 ember vett részt, akiknek a 26 százaléka szavazott a Tokaji borvidékre, míg Eger 16, Villány pedig 15 százalékot kapott. A Balaton-felvidéki és a Badacsonyi borvidék 7-7 százalékkal a megosztott 4. helyet foglalja el, míg Szekszárd 5 százalékkal került az 5. helyre. A Mátrai borvidék és a Balatonfüred-Csopaki borvidék szintén osztoznak a 6. helyen 4-4 százalékkal. Őket Balatonboglár, Mór, Sopron és Neszmély követi a top 10-ben.
A kutatás a magyarok borfogyasztási szokásait is vizsgálta. Az eredmények szerint a megkérdezettek többsége, 43 százaléka a fehérbort részesíti előnyben, ezt követi 30 százalékkal a vörösbor és 16 százalékkal a rozé. Érdekesség, hogy Egerben mindhárom bortípus jelen van, hála a helyi borászok azon törekvésének, amely a borvidék fehérbor kínálatának megerősítésére irányul. Utóbbi cél érdekében hozták létre az Egri Bikavér fehér társát, a fehér borok házasításából készülő Egri Csillagot, amely nagy népszerűségnek örvend a fogyasztók körében is.
Az eredményekből az is kiderül, hogy a válaszolók csupán 5 százaléka nem fogyaszt bort, viszont 5 százalék a pezsgőt, 1 százalék pedig a habzóbort jelölte meg kedvenceként. A pezsgő és a habzó-, illetve gyöngyözőbor egyébként évről évre egyre népszerűbb, különösen a fiatalok körében. Napjainkban már Egerben is készítenek pezsgőt és természetesen habzóbort is, utóbbira ráadásul a Mátrái borvidékről is találunk kiváló példát.
A felmérés szerint a konkrét borfajták toplistáját az aszú vezeti, második az olaszrizling, harmadik a merlot, negyedik pedig a bikavér, míg az ötödik helyet a cserszegi fűszeres szerezte meg.
Érdekesség, hogy az egri borvidék népszerűsége a belföldi turizmus trendjein is érződik. Eger 2024-ben is az egyik legnépszerűbb belföldi úti cél volt és az idei hosszú hétvégék sztárja is a hevesi vármegyeszékhely lett. Ebben pedig minden bizonnyal a borvidék népszerűségének is kiemelt szerepe volt.”
Fotó forrása / Eredeti írás: heol.hu
