"A friss húsok esetén pedig kiemelt szempont a nyomonkövethetőség..."
„Itt az adventi időszak, nyitnak a karácsonyi vásárok. Ám nem mindegy, hogy az árusok mit tesznek a standjaikra, élelmiszer ellenőrzésre indulnak ugyanis a Nébih munkatársai.
A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés december 31-éig tart, a vizsgálatok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal irányításával, a vármegyei és járási kormányhivatalok, továbbá a Nébih szakembereinek részvételével zajlanak. A téli élelmiszer ellenőrzés sorozat elsősorban az ünnepi időszakhoz kapcsolódó termékekre és kiemelt célterületekre összpontosít.

Forrás: MW- archív
Élelmiszer ellenőrzés az ünnepi időszak alatt is!
Az ellenőrzések során a szakemberek a friss sertéshúsok, a savanyú káposzta, a bejgli, valamint a legkedveltebb karácsonyi édességek, mint a szaloncukrok, mikulás figurák és habkarikák előállítását vizsgálják.
A téli ellenőrzések részeként az élőhal-árusítás vizsgálata sem marad el, így az üzletek és ideiglenes halárusító helyek is számíthatnak a kiemelt ellenőrzésre. Ezeknél a szakemberek a halak származását, tárolását és az állatvédelmi előírások betartását vizsgálják, különös tekintettel a megfelelő kábításra a leölés előtt.
A friss húsok esetén pedig kiemelt szempont a nyomonkövethetőség, a vágóhidak és daraboló üzemek vizsgálatánál pedig az élelmiszerbiztonság, a higiénia és az önellenőrzés. A karácsonyi édességek, a bejgli és a savanyú káposzta esetében még az adalékanyagok, a kötelező jelölési elemek, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártmánylap előírásainak betartását is ellenőrzik a hatóság emberei. A mintavételezés során laborvizsgálatok is történnek. A csokoládéknál ez kiterjed a növényi zsírtartalom és a kakaó szárazanyag-tartalom, valamint a bejgliknél a dió- és máktöltelék ellenőrzésére – írja közleményében a Nébih.

Forrás: MW-archív
Az ünnepek közeledtével a hatóság kiterjeszti a felmérést a jégpályákon és karácsonyi vásárokban forgalmazott forralt borokra, puncsokra és egyéb alkoholos italokra is. Itt a higiéniai szabályok, a személyi és tárgyi feltételek betartása alapvető elvárás. Az alkoholos italok előállításához használt alapanyagok eredetét igazoló dokumentumokat, valamint a receptúrák meglétét is ellenőrzik. A zavaros, hibás kiszerelésű termékek esetén pedig hatósági mintavételre és szükség esetén azonnali forgalomból való kivonásra is sor kerülhet.
A Nébih külön figyelmet fordít az őstermelőkre, a nagyüzemi és kézműves sörök előállítására, valamint a vadhúsdarabolókra és a halfeldolgozó üzemekre, hogy az ünnepi időszakban minden előírás maradéktalanul teljesüljön. Az alapvető cél az egész évben biztosított stabil élelmiszer biztonság, és a szezonális ellenőrzésekkel szeretnék szolgálni az ünnepek biztonságos és nyugodt lebonyolítását.”
Fotó forrása / Eredeti írás: szon.hu
