June 18, 2006 - Colombia - Lechona, tamal tolimense, sancocho de gallina y achiras, platos que no pueden falatr en el festival Crédito: OTROS Fotógrafo: Juan Carlos Escobar,Image: 175482101, License: Rights-managed, Restrictions: * Colombia Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: El Tiempo / Zuma Press / Profimedia
„A nyárson sült malac talán a szerb gasztronómia egyik szimbóluma, de a Taste Atlason a sült kolumbiai változatát – a „lechonát” – választották 2025-ben a világ legjobb ételének.
Ez egy hagyományos kolumbiai étel, amely kétségtelenül más latin-amerikai országokban is létezik kissé eltérő változatokban.
A lechona egy sertéssült, amelyet hagyma, borsó vagy rizs, friss fűszernövények, narancslé és különféle fűszerek aromás keverékével töltenek…
„A disznót sokáig sütik, amíg a hús puha és szaftos nem lesz. Az ételt általában ünnepségekre és ünnepségekre készítik, mivel egyetlen lechonából akár 100 adag is készíthető” – áll a Taste Atlas weboldalán.
Így a kolumbiai pörkölés háttérbe szorította a népszerű nápolyi pizzát és a brazil hátszínt, Szerbia pedig még a top 100-ban sincs, pedig a világ 15. legjobb konyhájának kiáltották ki.
Bár az eredetiben a lechona egész disznót vagy sertést jelent, kisebb mennyiségben is készítik, és íme az egyik recept, ha otthon szeretnéd kipróbálni – a „lechona casera” (házi lechona) bőrös sertéscombot vagy lapockát használ, rizzsel, borsóval és fűszerekke
Hozzávalók (6-8 adaghoz):
2–2,5 kg sertéslapocka vagy -comb bőrrel együtt
2 csésze főtt fehér rizs
1 csésze főtt sárgaborsó (vagy sima borsó)
1 csésze finomra vágott burgonya (opcionális)
1 csésze reszelt sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál achiote bors (vagy cayenne bors)
Só és fekete bors ízlés szerint
1 evőkanál olaj vagy sertészsír
Sok od 1 limete
(opcionális) rozmaringlevél, babérlevél vagy kakukkfű az illatosításhoz.
Készítmény
Készítse elő a húst – vágja be a lapockát, hogy egy zsebet tudjon képezni a bőr alatt (ne vágja teljesen át). Dörzsölje be sóval, borssal, citromlével, köménnyel és fokhagymával mindkét oldalát. Hagyja pácolódni legalább 2 órán át (ideális esetben egy éjszakán át a hűtőszekrényben).
A töltelékhez egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a sárgarépát, a burgonyát és a borsót, majd párold 5 percig. Add hozzá a főtt rizst és a fűszereket. Mindent jól keverj össze.
Töltsd meg a sertéshús „zsebét” ezzel a töltelékkel, és zárd le a nyílást konyhai zsinórral vagy fogpiszkálóval, hogy ne szivárogjon. Ha tudod, hajtsd össze, mint egy igazi lechonát.
Bőrös felével felfelé tedd a sütőbe. Kend meg a bőrt olajjal vagy egy kevés vízben oldott sóval (a ropogósságért), fedd le alufóliával, és süsd 180 °C-on körülbelül 2 órán át, majd fedd le, és süsd további 30–45 percig 200 °C-on, amíg a bőre aranybarna és ropogós nem lesz.
Szeletelés előtt hagyjuk állni 15 percig.”
Eredeti írás/ Fotó forrása: nova.rs
Videó az eredeti írás alatt.
