Disznóvágáskor számos szabályt be kell tartani Forrás: TEOL
„A vidéki disznóölések köré fonódó romantikus kép még mindig él: pára a bödön fölött, rotyogó abálólé, csípős reggeli, jófajta pálinka nélkül el sem kezdődhet a családi és baráti esemény. A disznóvágás azonban ma már egy jogilag is körbebástyázott esemény. És ha a kolbász nem csak a család gyomrát tölti, bizony a hatóság is figyel.
Dezsőnek meg kell halnia. A magyar filmgyártás egyik legsúlyosabb – szó szerint húsba vágó – mondata A tanú című kultfilmben hangzik el. Ott még csak a korszak abszurditásain mosolyogtunk. A magyar vidéken azonban sok családnak nagyon is valóságos, bár hagyományokkal és pálinkával jól körített esemény: a disznóvágás. Szegény Dezsőből egy csendes éjszakán nem bizonyítékként, hanem kolbászként lett ikonikus darab.
A karácsonykörnyéki disznóvágás vidéken még ma is teljesen természetes, bár a háztáji állattartás úgy fogy el, mint a frissen kifőtt hurka a műanyag tányérról. Aki csak saját fogyasztásra vág, annak általában nincs nagy gondja: Dezsőből hurka lesz, a spájz pedig megtelik szalonnával, kolbásszal, a család pedig boldog, míg a készlet tart.
Hozzunk vissza valamit az árából
A felvetés sok esetben lehet jogos. Sokan úgy gondolják: ha már hónapokig tömték a család négylábú laskafülüjét, itatták, kényeztették, jó lenne, ha egy kis bevételt is visszahozna. Itt kezdődik az a rész, amelytől érdemes figyelni. A 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet rendelkezik a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés szabályairól. Ez a varázslatos megnevezés azt jelenti: ha bármit értékesítesz a készletből, akkor már nem elég az, hogy a nagyanyád mondta, jó lesz az úgy, kisfiam.
Disznóvágás, de érzéssel
Hajdan még ferde szemmel néztek arra a gazdára, aki első csapásként fejbe verte a jószágot, akinek innentől nem voltak fájdalmai. Ma ez már törvényi kötelezettség. Az 1988 évi. XVIII. törvény, mely az állatok védelméről szól, előírja, hogy a lehető legkisebb fájdalmat lehet csak okozni az állatnak, ennek megfelelően kötelező a kábítás.
A jog nem viccel
A 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeit szabályozza. Kimondja, hogy amennyiben a vágott sertésből készített termék kizárólag a család fogyasztására készül, a feltételek egyszerűbbek, viszont értékesítés esetén már a teljes kereskedelmi előírásoknak meg kell felelni. Fontos, hogy az állat eredete, jelölése és az esetleges trichinella-vizsgálat megfelelő legyen. Ha ezek hiányoznak, az élelmiszerlánc-felügyelet bírságot szabhat ki. Gondoskodni kell a higiéniáról, a hűtésről és nyomon követés lehetőségéről. Persze ez a házi vágások jelentős részében nem okoz problémát, hiszen szegény Dezső maradványai általában a család fagyasztójában és spájzában várják azt, ami számukra elrendeltetett.
És mi a helyzet magával a disznóvágással?
Nem volt sok alkalom amikor személyesen közben jártam a disznó elhalálozásában, részint sajnálom, részint nem szívesen teszek el láb alól a légyen és a szúnyogon kívül semmit sem. Hiszem, hogy aminek neve van nem lehet étel. Akkor még ferde szemmel néztek arra a gazdára, aki első csapásként fejbe verte a jószágot, akinek innentől nem voltak fájdalmai. Ma ez már törvényi kötelezettség. Az 1988 évi. XVIII. törvény, mely az állatok védelméről szól előírja, hogy a lehető legkisebb fájdalmat lehet csak okozni az állatnak, ennek megfelelően kötelező a kábítás. Vagyis a törvény is kimondja: Dezsőnek ugyan meg kell halnia, de ne szenvedjen.
Mi történik, ha valaki nem tartja be a szabályokat?
A magyar hatóságok nem viccelnek: ha az állat eredete, jelölése vagy a vizsgálatok hiányoznak, az élelmiszerlánc-felügyelet olyan bírságot szabhat ki, amiből vehetnénk még három kismalacot is. Tanulság: Dezsőnek valóban meg kell halnia, de legálisan, borotvaéles késsel, tiszta munkaruhában, kábítva, vizsgálatokkal, dokumentációval és megfelelő hűtéssel.”
Eredeti írás: KUTNY GÁBOR
Fotó forrása: teol.hu
