BAKONY Most sokkal nagyobb a mérgezés veszélye a Bakonyban, erre figyelj!
„Aki télen is mer gombát szedni, igazi finomságokat találhat. A bakonyi gomba különlegesen jó ízű, a lilatönkű pereszke, a kései laskagomba, a téli fülőke például. Azonban a téli gombaszedéskor nagyobb a mérgezés veszélye a szokásosnál. Mutatjuk a szabályokat, amiket be kell tartani.
Győri Krisztina gombaszakellenőrtől kértünk tájékoztatást arról, hogy a fagyos, havas téli időkben is szabad-e gombát szedni, a bakonyi gomba ilyenkor is elfogyasztható-e.

Fotó: Vadgomba – Kisalföld és Bakony
Bakonyi gombaszedés télen
Az ehető gombák is veszélyessé válhatnak télen, ezeket sem mind lehet leszedni ilyenkor már, pedig mostanában a Bakonyban sokat lehet találni belőlük, kedvezett nekik a csapadékos idő. Mutatjuk, mire kell figyelni.
A fiatal gombák tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek biztosítják, ha fagy éri őket, akkor sem kezdenek el rothadni, gyorsan öregedni, lebomlani. Tehát télen csak a fiatal példányokat szabad leszedni, elfogyasztani, amelyek a fagyok után a jó időkben tovább tudnak fejlődni.

Fotó: Vadgomba – Kisalföld és Bakony
Ha már a teljesen kifejlett példányt éri a fagy, elkezdődik a gomba rothadása. Így az ehető gombák elfogyasztása is súlyos tüneteket, gyomorrontást, ételmérgezést okozhat. Ám ez csak akkor történik meg, ha már a teljesen kifejlett példányt érte a fagy, amely már túl volt a fénykorán. Ilyenkor viszont az ehető gomba elfogyasztása is hasmenést, hányást okozhat.
Ezeket a téli gombákat találhatjuk meg mostanában a Bakonyban:
- lilatönkű pereszke,
- kései laskagomba,
- téli fülőke.
Ezeknek a fiatal példányait szabad szedni, az említett szabályok betartása mellett. Télen is nőnek, bírják a fagyokat. Háromszor-négyszer is hibernálódnak, mielőtt teljesen megnőnek.

Fotó: Vadgomba – Kisalföld és Bakony
A bakonyi gomba a természet finom ajándéka, de aki nem rutinos a gombaszedésben, az nem biztos, hogy látja a fiatal és a kifejlett példány közti különbséget, azt, hogy elkezdődött-e már a gomba rothadása, ezért is kell mindig gombaszakellenőrre bízni a gombavizsgálatot, mielőtt tálaljuk a vadgombát.
Csak a szép, friss, fiatal termőtesteket érdemes szedni, főleg télen. Ha már romlott egy ehető gomba, akkor az is mérgezőnek tekinthető.
Mindenképp ellenőriztessük a gombát szakértővel, mielőtt megesszük, mert az ehető gombák és a mérgező gombák közti különbség sokszor csak hajszálnyi.
A legjobb az, ha a bakonyi gomba rajongóiként olyan gombatúra csapatához csatlakozunk, amelyet gombaszakellenőr vezet, gyarapíthatjuk a gombaismeretünket például egy hétvégi kirándulás keretében. Ilyeneket a Vadgomba – Kisalföld és Bakony csoport is gyakran szervez. A Bakonyi gombász csoportban pedig gombafotóinkat oszthatjuk meg, amelyeket túrázáskor készítettünk.”
Eredeti írás: RIMÁNYI ZITA
Fotó forrása: veol.hu













