Az olasz Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada vasárnapi gleccseromlásának – amely az eddigi ismeretek szerint hét halálos áldozatot követelt – az egyik oka valószínűleg az Olaszországot sújtó hőhullám, mely nagy mennyiségű jeget olvasztott meg – írta a The Guardian online kiadása hétfőn.
a csúcsokon mért 10 Celsius-fok szélsőségesen meleg, nyilvánvalóan valami abnormális.
Az olasz nemzeti kutatási tanács szakértői úgy vélték, a következő 25-30 évben a gleccser elpusztul, térfogatának nagy részét már elveszítette.
„A Dolomitokban, ahol a szerencsétlenség történt, az egész tél aszályos volt, nagyon kevés hó esett. Ehhez adódnak a régiószerte szokatlanul magas nyári hőmérsékletek, mindezek hatására gyorsan olvad a gleccserek jege” – mondta Jonathan Bamber, a Bristoli Egyetem gleccserkutató központjának igazgatója.
A Marmolada-gleccser összeomlása olyan természeti katasztrófa, amely közvetlen összefüggésben van a globális felmelegedéssel.
„A nagy magasságban fekvő gleccserek – köztük a Marmolada – gyakran meredekek, és stabilitásuk feltétele a nulla fok alatti hideg. A klímaváltozás azonban egyre több olvadékvizet hoz, amely hőt bocsát ki, ez felmelegíti a jeget, vagy ami még rosszabb: felemeli a sziklamederből a gleccsert, és hirtelen összeomlást okoz. A katasztrofális gleccseromlások egyre gyakoribbak lesznek” – magyarázta Poul Christoffersen gleccserkutató, a Cambridge-i Egyetem professzora.
Jacques Mourey, a svájci Lausanne-i Egyetem tudósa szerint pedig lehetséges, hogy a hőhullám váltotta ki a jégcsuszamlást, de az éghajlatváltozás hosszabb távú hatása már annyira meggyengíthette a gleccsert, hogy a nyomás alatt összeomlott.
Amikor a gleccser olvad, az olvadékvíz a gleccser legaljáig folyik, itt a jég megcsúszik, ez okozza a lavinát
– magyarázta Mourey.
„Ahogy egyre melegebb lesz, a jég gyengül. A hegyek egyre gyengülő szerkezete miatt egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a hegymászók” – tette hozzá a tudós.”
Címlap fotó: Index.hu
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.