„Friss, ropogós, őstermelői, piros retekért indultunk el a kaposvári Nagypiacra pénteken délelőtt. Hosszasan vizslattuk a standokat, hogy rábukkanjunk a kora tavaszi zöldségre. A legtöbb árusnál majd még csak hetek múlva lehet kapni a C-vitaminban gazdag finomságból.
Horváth Lajosné őstermelő asztala sem bővelkedett még piros retekben, néhány csomóval azonban már megörvendeztette a vásárlókat. A fóliában termelt élelmiszert – elfogadható áron – 350 forintért kínálta. Illatos, lédús és zamatos eddei körtét is kínáltak a piacon. A termelő ládáiban Bosc kobak, Conference, valamint Packham’s-fajták lapultak. A gyümölcsöt kilónként 500 és 900 forint közötti összegért árulta. – Ez 1 kiló 45 deka, és 380 forintért adom kilóját – mondta az egyik árus a vásárlónak miután megmérte a krumpli súlyát. Az idős asszony bólintással vette tudomásul az árat, majd miután kifizette a zöldséget, elpakolta a kosarába. Az egyik mezőcsokonyai őstermelő asztaláról is fogyogattak a portékák. Gál Olivér ősz óta nem emelt az árakon. A hatalmasra nőtt sárgarépát most is kilónként 400 forintért adta a vásárlóknak. A sütnivaló tök ára sem változott az elmúlt hónapokhoz képest. A zöldséget 500 forintért lehetett megvenni. A húsok és a húskészítmények ennél jóval többe kerültek a piacon, de ez sem szegte a vásárlók kedvét. A hentespultoknál ezúttal is sokan álltak sorba. Néhány standnál már a tavaszi virágok is „előbújtak”. Több helyen lehetett vásárolni sárgás-fehér nárciszokat. Az ilyenkor még szokatlan növényért szálanként 100 forintot kellett fizetni. ”
Címlap fotó: Lang Róbert
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.