"Ha valaki csak az árat nézi, könnyen csalódhat..."
„A fával fűtés az egyik legősibb és legtermészetesebb fűtési mód, ám ahhoz, hogy valóban hatékony és gazdaságos legyen, több szempontot is érdemes mérlegelni. Nem mindegy, honnan érkezik hozzánk a tűzifa, milyen fajtát választunk, mennyire száraz, és milyen körülmények között tároljuk. Ha valaki csak az árat nézi, könnyen csalódhat: az olcsó, ám vizes vagy silány minőségű fa sokkal kevesebb hőt ad, ráadásul károsíthatja a kéményt is.
A hatékonyság kulcsa a nedvességtartalom. A frissen kivágott fa akár 40–60 százalékos nedvességet is tartalmazhat, míg a fűtés szempontjából ideális, úgynevezett légszáraz állapotban ez mindössze 18–20 százalék. Minden 10 százaléknyi plusz nedvesség körülbelül 9 százalékkal csökkenti a tűzifa fűtőértéket, így könnyen belátható, miért éri meg előre gondolkodni. A szárítás kültéren, szellős helyen általában egy–két évet igényel, de ha a fa hasított, kisebb darabokban, raklapon áll, és fedett, napos, jól szellőző helyen tároljuk, akár fél év alatt is elérheti a megfelelő állapotot. A száraz fa könnyebb, kérge elválik, összekoccanáskor csengő hangot ad, és gyújtáskor azonnal lángra kap, nem sistereg.

Különböző fák fűtőértékei – tűzifa tippek Meiszterics Lászlótól és a SEFAG-tól
A Gemenc Zrt. és a Fakupac.hu információja szerint fafajok között jelentős különbségek vannak. A keményfák – például a kőris, a csertölgy, a bükk vagy a gyertyán – sűrű szerkezetüknek köszönhetően nagyobb hőt adnak le, lassabban és egyenletesebben égnek, így ezek kínálják a legjobb ár-érték arányt. A kőris fűtőértéke 16,9 MJ/kg, a csertölgyé 16,8, a gyertyáné 15,8, a bükké pedig 15,6. Az akác 14,9 MJ/kg értékével szintén népszerű választás, hiszen lassan parázslik, jól tartja a meleget, de valamivel kevesebb hőt ad, mint a fent említett keményfák. A puhafák – például a nyár vagy a fenyő – ennél jóval gyengébben teljesítenek, 13–14 MJ/kg körüli értékekkel, ezért hosszabb távon kevésbé gazdaságosak.
Meiszterics László a Meistro Lovastanya tulajdonosa, tűzifa-kereskedő azt mondja, hogy minden fajta fának megvan a maga előnye. Ők csak keményfát árulnak: akácot, bükköt, gyertyánt, valamint tölgyet. „Azt ajánlom, hogy vegyesen tüzeljenek, mert az akác viszonylag hamar lángra lobban és gyorsan le is ég, de ha keverve van például tölgyfával, az tovább tartja a parazsat.” – tette hozzá. Akik komolyan gondolja a vásárlást, az április-május-júniusban beszerzi a fát, így van ideje kiszáradni szakszerű tárolási mód mellett (huzatos, száraz helyen). Aki az elkövetkezendő egy-két hétben megvásárolja a fát, még tavasszal hasogatottat kap, viszont aki szeptember vége-október elejétől vásárol, az már csak olyat fog kapni, amit most vágnak ki.
Kovácsné Kiss Zita, a SEFAG Zrt. Vadgazdálkodási és Turisztikai Osztályának kommunikációs referense elmondta, hogy az ő vásárlóik tapasztalataik alapján leginkább a tölgyet és az akácot keresik, ezek számítanak a legnépszerűbb tűzifának. A legjobb ár–érték arányú választás is jellemzően ezek közül kerül ki.
Hangsúlyozta, hogy a tűzifa beszerzését nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Mint mondta, a nedves fa hőleadása jóval alacsonyabb, mivel a begyújtáskor először a nedvesség elpárologtatására használódik el az energia.
A nedves fa rosszul ég, alig ad meleget, sok kormot és vízgőzt termel, ami káros lerakódásokat okoz a készülékben, az üvegajtón és a füstcsatornákban. „Ha valaki nedves fát használ, gyorsan észreveheti, hogy az üvegajtó jobban elszennyeződik, a kéményben több korom és lerakódás képződik, miközben a tűz gyenge marad és a hőtermelés is alacsonyabb” – tette hozzá a kommunikációs referens.
Erdei köbméter? Rakott köbméter? Tonna?
Érdemes figyelni arra is, hogy a kereskedők különböző mértékegységeket használnak: erdei köbméter, rakott köbméter vagy akár tonna alapján számolnak. Ezek könnyen félrevezethetik a vásárlót, ezért ajánlott ár-összehasonlító kalkulátort használni, amely egységesen erdei köbméterre vetíti át az árakat, figyelembe véve a nedvességtartalmat és a szállítási költséget is.
Az erdei köbméter a tűzifa vásárlásának legfontosabb, hivatalosan elfogadott mértékegysége. Egy erdei köbméter úgy értendő, hogy 1×1×1,7 méteres sarangban (rakásban) szorosan egymásra pakolva áll a tűzifa, tehát tartalmazza a hasábok közötti levegőt is. Ez kb. 1,7 m³ ömlesztett faanyagnak felel meg, illetve ha a fát felhasogatják és szorosan egymás mellé rakják, akkor körülbelül 1,0–1,1 m³ tiszta tömörfa van benne, a többi részt a levegő tölti ki.
Az erdei köbméter azért fontos, mert egységes, átlátható összehasonlítást tesz lehetővé: így nem lehet „trükközni” azzal, hogy valaki rakott köbméterben vagy mázsában kínálja a fát, ami félrevezető lehet a nedvességtartalom vagy a rakás módja miatt. Emiatt mindig célszerű erdei köbméterre átszámolva nézni az árakat, ha valóban objektíven szeretnénk összehasonlítani a különböző forrásokból származó tűzifát.
- A legjobb döntés, ha időben vásároljuk meg a tűzifát, hogy legyen ideje kiszáradni. Megbízható forrásból, kemény lombos fafajt választva nemcsak több meleget, hanem biztonságosabb fűtést is kapunk. Bár a kezdeti befektetés magasabb lehet, hosszú távon mindenképp megtérül, hiszen a légszáraz keményfa akár kétszer akkora fűtőértéket is adhat, mint a frissen vágott, nedves fa.”
Címlap fotó: Illusztráció – IKÉ
Eredeti írás: LUGOSI LAURA
