CSOKIMIKULÁS
„Már ősszel megteltek a boltok polcai karácsonyi édességekkel, így a Mikulás-figurákra vadászó vásárlók mindent hamar be tudnak szerezni. Cikkünkben feltérképeztük a helyi boltok csokifigura-kínálatát, valamint egy salgótarjáni cukrászmesterrel beszélgettünk arról, hogyan ismerhetjük fel a valódi csokimikulásokat.
A helyi boltokat járva jól látszik, hogy árban gyakorlatilag nincs különbség a multik és a kisboltok csokimikulás-kínálata között: az egészen olcsótól a nagyon drágáig találhatunk édességeket, ez természetesen a márkától is függ. A kereskedők szerint ennek egyszerű oka van: az alapanyagárak és a beszerzés költségei mindenhol hasonlóan alakulnak, így a kisebb üzletek sem tudnak olcsóbb alternatívát kínálni. A korán kezdődő szezon előtti rohamban sokan már novemberben bevásároltak, így decemberre gyakran csak a maradék figurák maradnak a polcokon. Ha már drága is, és hamar elkapkodják, jogosan merül fel a kérdés: mire érdemes figyelni a csokimikulások vásárlásánál karácsony előtt?

Forrás: Beküldött fotó
Mi van a csokimikulásban? A szakértő válaszol
Szó Gellért salgótarjáni cukrászmester szerint minden a címkén dől el. Első lépésként érdemes megnézni, hogy csokoládé vagy bevonómassza szerepel-e rajta, ez ugyanis kulcsfontosságú a minőség szempontjából.
„Ha az van ráírva, hogy csokoládé, akkor valóban csokoládéból készült. Ha bevonómasszát jelölnek, az egy teljesen más kategória – növényi zsírokkal, általában pálmaolajjal készül, és minimális a kakaótartalma” – emelte ki a cukrászmester.
Gellért szerint a pálmaolaj nem tekinthető valódi alternatívának a csokoládé alapját adó kakaóvajhoz képest.
„A bevonómasszában egyáltalán nincs kakaóvaj, helyette pálmaolaj és különféle adalékanyagok vannak. Az élvezeti érték gyakorlatilag eltűnik” – mondta, és hozzátette: a bevonómasszából készült figurák jellegzetes, sokak által ismert érzetet hagynak maguk után.
Kiemelte:
Feltapad a szájpadlásra, bevonatot képez, elnyomja az ízeket. Nincs meg az a krémes olvadás, ami egy valódi csokoládéra jellemző.
Mindezek fényében érdemes inkább kisebb mennyiséget, de jobb minőséget választani. A cukrászmester szerint a valódi csokoládéból készült figurák nemcsak ízben, hanem élményben is messze felülmúlják az olcsóbb bevonómasszás változatokat.”
Fotó forrása / Eredeti írás: nool.hu
