„”Mi az esélyesek nyugalmával töltünk, ha ránk szavazol, egy kis pálinkát a poharadba Neked is töltünk!” – olvashattuk a feliratot a 12. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál nagydíját elnyert csapat kötényén.
A Pichler József Schnitta Sámuel-díjas éttermi mester, egyetemi docens által vezetett zsűri értékelése szerint idén a Tánczos team, azaz a Szent Borbála Otthon csapata készítette a legízletesebb kolbászokat a versenyen induló 75 csapat közül, és nyerte el a legrangosabbnak számító elismerést.
A további három legjobb csapat munkáját Fesztiváldíjjal jutalmazták, ezen kívül 11 különdíjat is kiosztott a zsűri.
– A viharos szél a város több pontján is okozott károkat, de szerencsére a kolbásztöltő fesztivált a tervek szerint meg tudtuk tartani – emelte ki az eredményhirdetést követően Polics József, Komló polgármestere.
Annyi változás történt, hogy a parkolóba felállított sátrakat, ahol a megtöltött kolbászok sütésére nyílt volna lehetőség, biztonsági okok miatt még a délelőtt folyamán elbontották.
A környék legnagyobb gasztronómiai rendezvényeként számon tartott fesztivál mindezek ellenére fergeteges hangulatban telt, egész nap szólt a talpalávaló, a táncparkett idén is megtelt. Zömében komlói cégek, baráti társaságok neveztek, de a környező településekről is érkeztek csapatok, és Komló testvértelepülései is képviseltették magukat.
Mint ismeretes, 2010-ben egy kisebb versenynek indult a mai kolbásztöltő fesztivál. Komlóra sokan költöztek vidékről, ők szerették volna a falusi hagyományokat feleleveníteni, ezért a vízmű ebédlőjében 18 csapat részvételével kolbásztöltő versenyt szerveztek. Egy évvel később a nevezők száma 30-ra bővült, a helyszín is kicsinek bizonyult, így az „501”-es éttermében folyt a küzdelem.
Új fejezet 2014-ben kezdődött, akkor költözött a fesztivál a sportcsarnokba, és vált a város egyik legnagyobb rendezvényévé. Évről évre ötletes egyenruhák, kreatív asztaldíszek teszik a környék egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét igazán színessé, változatossá, vidámmá. ”
Címlap fotó: Löffler Péter
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.