„Helyi közélet
A kaposvári hulladékudvarban is leadható augusztus elseje óta a konyhai élelmiszer-hulladék. Korszerű a kaposvári biogáz, ám a tapasztalatok szerint eddig kevesen vették igénybe a szolgáltatás annak ellenére is, hogy folyamatosan hirdetik a lehetőséget.
Országosan jelenleg 33 helyszínen, Budapest, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár, Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Orosháza, Gyomaendrőd, Békéscsaba és Nagykanizsán van lehetőség leadni a konyhai élelmiszer-hulladékot. Ezek főleg olyan települések, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés is.
Biogáz lesz az élelmiszerhulladékból
A MOHU becslései szerint, egy ember nagyjából heti egy kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot termel. Az ilyen anyagok szelektív gyűjtése közös érdek, hiszen így ezek értékes másodlagos nyersanyaggá válnak. A biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást lehet előállítani, komposztként pedig fenntartható tápanyagforrást biztosít a mezőgazdaságnak.
A Kaposváron összegyűjtött élelmiszer-hulladékot a kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft.-hez szállítják, ahol környezetbarát módon, biogázt állítanak elő belőle.”
Fotó: Bohanek Miklós
Eredeti írás: MAROSI GÁBOR