Az Egri Bor Ünnepén a legjobb borokat és a legjobb étel-bor párosítását díjazták Forrás: Gál Gábor / Heol.hu
„Az Egri Bor Ünnepe
Nagyszerű hangulatban telt a pénteki nap az Érsekkertben. Az Egri Bor Ünnepe legjobb borainak és legjobb étel- bor párosainak díjátadója nagy figyelmet kapott, a közönség kíváncsian várta, kik vehetik át az elismeréseket.
Pénteken második napjához érkezett az Egri Bor Ünnepe. Az Érsekkert már késő délután megtelt, számos programmal várták az érdeklődőket. Az egyik ilyen látványosság volt a traktorok és veterán járművek seregszemléje, ahol két muzeális értékű traktort is beindítottak. Továbbá láthatták az érdeklődők a Csillagszeműek Egri Tagozatának bemutatóját, majd a Kelet Brass Band adott koncertet. Ezek után következett a borünnep legjobb borainak és legjobb étel-bor párosainak díjátadója.
A 29. Egri Bor Ünnepe sem múlhat el a nélkül, hogy ne tudnánk meg, hogy melyik a legjobb Egri Csillag és Egri Bikavér. Tarsoly József hegybíró mesélt a kiválasztás menetéről.
– Egy izgalmas pillanat következik, amikor azt gondolom egy iránymutatót adunk, hogy melyik az a bor, amelyet mindenképp kóstoljanak meg. Közel 250 bor van a rendezvényen, amit érdemes körbekóstolni – javasolta a közönségnek.
A hegybíró részletezte a legjobb bor kiválasztásának menetét is, mint mondta, – nem szokványos módon hanem, egy úgynevezett két poharas módszerrel kóstolunk, ami azt jelenti két pohárba kapunk bort és vak bírálat zajlik. Az egyik bizottság az Egri Csillagokat a másik, pedig az Egri Bikavért kóstolta.
Az idei évben 12 Csillag és 19 Bikavér versenyzett
Nem volt könnyű dolgunk, de azt gondolom végig egyhangú döntéssel hoztuk meg az eredményeket. Különlegessége a versenynek, hogy nincs második, harmadik helyezett, csak egy, aki a végén állva marad.
– Azt gondolom, hogy évek óta egyre komolyabb ívet ír le ez a verseny, hiszen borászaink örömmel vesznek részt ezen a megmérettetésen és várják, milyen eredmény születik. Én nem húznám nagyon sokáig az idejüket, de azért felhívnám a figyelmüket arra, hogy csodálatos az időjárás a tavalyi évvel ellentétben. Úgy fogalmaztunk, hogy igazi vörösboros időszak van, tehát az Egri Bikavér újkori története elindult. Az Egri Borvidék egyedi és ezek a cuvée borok párjukat ritkítják és mindenképp biztatjuk önöket, hogy kóstolják meg ezeket a borokat – zárta gondolatait Tarsoly József.

Az Egri Bor Ünnepének legjobb borai
- Egri Csillag: Gál Lajos pincészet – Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
- Egri Bikavér: Simon pincészet – Egri Bikavér 2019
Az Egri Bor Ünnepén megosztott első helyet kapott a legjobb étel-bor páros
- KÜVÉ Bisztró és Borbár – Bikavéres tépett marha, házi knédlivel, erdei gomba, hagyma – Varga Aranymetszés Egri Bikavér 2023
- 1552 Étterem és Amulett Kávézó – Fish & Chips, fűszeres héjas burgonya, remulád mártás, ropogós hagyma, citrom – Soltész Egri Chardonnay 2021.
A díjátadót követően a Honeybeast koncertezett, 23 óra 30 perctől DJ Richmonde – Szávoly Richárd dallamait hallhatják a rendezvényre látogatók.
Videó az eredeti cikk alatt.

